Wykonanie
Dawno u mnie nie było pierogów, więc nadrabiam :)
Składniki :Ciasto
pomidorowe :- 2 szklanki
mąki pszennej,- 1 szklanka wrzącego
soku pomidorowego.Do
mąki wlać sok, wymieszać łyżką i wyrobić ręką. W razie potrzeby dosypać
mąki. Ciasto odstawić na 1/2 godziny przykryte ściereczką.
Nadzienie :- około 200 g
szpinaku ( użyłem mrożony w liściach ),- około 150 g
fety,- około 100 g
twarogu półtłustego,-
pieprz,
sól,- 1 - 2 ząbki
czosnku,-
masło.
Szpinak z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem przesmażyć na
maśle. Przestudzić, dodać rozgniecione widelcem
sery. Doprawić mocno
pieprzem i delikatnie
solą.
Sok pomidorowy zazwyczaj jest słony,
feta również.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Do polania gotowych pierogów użyłem
pomidorów suszonych z aromatycznym
olejem. Smacznego :)