ßßß Cookit - przepis na Pomidorowe pierogi ze szpinakiem

Pomidorowe pierogi ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Dawno u mnie nie było pierogów, więc nadrabiam :)
Składniki :
Ciasto pomidorowe :
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka wrzącego soku pomidorowego.
Do mąki wlać sok, wymieszać łyżką i wyrobić ręką. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto odstawić na 1/2 godziny przykryte ściereczką.
Nadzienie :
- około 200 g szpinaku ( użyłem mrożony w liściach ),
- około 150 g fety,
- około 100 g twarogu półtłustego,
- pieprz, sól,
- 1 - 2 ząbki czosnku,
- masło.
Szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na maśle. Przestudzić, dodać rozgniecione widelcem sery. Doprawić mocno pieprzem i delikatnie solą. Sok pomidorowy zazwyczaj jest słony, feta również.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Do polania gotowych pierogów użyłem pomidorów suszonych z aromatycznym olejem. Smacznego :)
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2016/01/pomidorowe-pierogi-ze-szpinakiem.html