Wykonanie

No i kolejny rok na karku... Rany jak ten czas leci. Jeszcze nie tak dawno obchodziłam ....naście,
potem było ....dzieścia... a tu już wkrótce 4 z przodu - zmiana kodu... ;) ale co tam... "...w
sercu ciągle maj"... ;)W tym roku nie świętowałam hucznie, jako że grypsko jakieś mnie rozłożyło, ale torcik musiał być ;) Córcia strasznie się dziwiła że "pierwszy raz w życiu widzi żeby solenizant sam sobie
torta piekł" :D Kochana... mało jeszcze w życiu widziała ;) Nie miałam za bardzo siły na jakieś wymyślne
torty więc zdecydowałam się na stosunkowo niekłopotliwy torcik
śmietanowy z
jagodami.
Mrożonych owoców mam całą szufladę i
pora najwyższa z nich korzystać :) Pralinki na torcie już wykorzystywałam przy okazji
tortu brzoskwiniowego z
orzechami . Tym razem jednak zamiast
orzechowych będą
kokosowe rafaello :) Przepis pochodzi z wydania specjalnego
Tiny 5/2004. Polecam :)Składniki na kruche ciasto:3/4 szkl
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 płaskie łyżki
cukru3 łyżki
masła (ok 40-45g)szczypta
soli1
żółtkoWszystkie składniki bardzo dokładnie zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić co najmniej 30 min. Po tym czasie wyjąć. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastem wylepić dokładnie spód i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 15-20 min. Upiec na złoto. Wystudzić.Składniki na
biszkopt:4
jajkaszczypta
soli90g
cukru16g
cukru waniliowego3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/4 szkl
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaJajka rozdzielić.
Białka ubić na sztywną pianę z
solą (ja dodatkowo dorzuciłam jeszcze
białko które pozostało mi z kruchego ciasta). Pod koniec ubijania dodać
cukier i
cukier waniliowy. Nadal ubijając wlewać po jednym
żółtku, a na koniec wymieszane obydwie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Całość dobrze zmiksować i przelać na tortownicę (24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach ok 20-25 min na złoto.Wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa placki. (jeśli
biszkopt będzie tego wymagał ściąć wierzch wyrównując go na płasko).ponadto:750g
śmietany kremówki 36%
cukier puder (minimalnie lub wcale, bo ciasto i
biszkopt są słodkie)2 łyżki
konfitury malinowej lub porzeczkowej250g
jagód* (mogą byc mrożone**)30 pralinek rafaello lub giotto (lub inne
kokosowe ale muszą być dobre bo nadają smak masy )
wiórki kokosowe do obsypania
boków tortaŚmietanę ubić na sztywno. Odłożyć 1/3 do osobnej miski i wymieszać z połową
jagód i 18 przekrojonymi na pół pralinkami.Kruche ciasto posmarować
konfiturą. Na to położyć pierwszy blat
biszkoptowy. Przykryć go kremem
śmietanowym z pralinkami i
jagodami i przykryć drugim blatem. Wierzch i boki
torta smarujemy pozostałą
śmietaną. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch dekorujemy pozostałymi
jagodami i całymi pralinkami. Schłodzić.*ja użyłam
borówki amerykańskiej dzięki
czemu śmietana nie zabarwiła się tak mocno. Można też zrobić z naszej polskiej
borówki, należy jednak pamiętac że
śmietana złapie wówczas kolor fioletowy.**jeśli używamy mrożonych
jagód warto pamiętać by zaraz po wyjęciu z zamrażalki przelać je wrzątkiem na sitku. Zachowają wówczas ładny kolor. :)Smacznego :)

