Wykonanie
W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudnoBigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;Słów tylko brzęk usłyszy i
rymów porządek,Ale treści ich
miejski nie pojmie żołądek.Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,Trzeba
mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.Przecież i bez tych przypraw potrawą nie ladaJest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.Bierze się doń siekana,
kwaszona kapusta,Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywaWyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnieI powietrze dokoła zionie aromatem/A.Mickiewicz "Pan Tadeusz"/a teraz...moim słowem...choć nie tak pięknym jak Mickiewiczowem,ale szczerze i z
serca głoszonymzapraszam na ciepły kociołek bigosuuwarzony z dodatkiem pysznych darów lasu,
kapusty, mięsiwa i
grzyba pięknego,spróbujesz - pokochasz - pewna jestem tego:)Składniki:ok. 1,5 kg
kapusty kiszonejok. 1,5 kg
kapusty białej2-3
cebuleok. 2-2,5 kg różnych
mięs i
wędlin (
kiełbasa,
boczek,
szynka,
mięso gulaszowe,
kabanosy itp)1
przecier pomidorowy (ok 190g)
sól,
pieprz3
liście laurowe4
ziela angielskie4 kulki jałowca3-4
suszone śliwki (czasem zastępuję odrobiną
powideł śliwkowych)kilka
suszonych grzybówsuszony
majeranekpapryka słodka(można dodać gotową
mieszankę przypraw "do bigosu" )
Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości
wody.
Kapustę słodką poszatkować i ugotować w małej ilości osolonej
wody z dodatkiem
liści laurowych,
ziela angielskiego, suszonych
śliwek, kulek jałowca i
suszonych grzybków (wczesniej dobrze jest je namoczyć).
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na
maśle.
Wędlinę pokroić na kawałeczki i podsmażyć.
Kapusty wymieszać, dodać podsmażoną
cebulkę,
wędliny,
mięsa,
przecier pomidorowy. Wymieszać, doprawić. Można zagęścić 1-2 łyżkami
mąki. Zagotować. Bigos najlepiej smakuje po odsmażaniu na 2-3 dzień . Smacznego :)