Wykonanie
Moją pierwszą propozycją do akcji Gotujemy po polsku IV, której patronem jest serwis z pierwszego tłoczenia jest oczywiście bigos..ja robię zawsze większą porcję...2 kg
kapusty kiszonej1 mała główka
kapusty białej1 kg
mięsa [
boczku,
kiełbasy, resztek
wędlin itd]2
cebulekoncentrat pomidorowysól,
pieprz,
majeranek , ziele,
liście lauroweKiszoną kapustę opłukać jeśli jest zbyt kwaśna, odcisnąć i pokroić. Wlać zimnej
wody, dodać
ziele angielskie,
liście laurowe . Przykryć, zagotować i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewając
wodą.
Słodką kapustę poszatkować, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić, przełożyć do ugotowanej
kapusty kiszonej, wymieszać.
Mięso razem z
boczkiem pokroić w niedużą kostkę, włożyć na patelnię, dodać 1 łyżkę
smalcu i podsmażyć na rumiano, przykryć i dusić do miękkości w razie potrzeby podlewając
wodą. Miękkie
mięso przełożyć do
kapusty.
Cebule pokroić w kostkę,
kiełbasę w plasterki i usmażyć na łyżce
smalcu. Dodać do
kapusty z
mięsem.Wszystkie składniki wymieszać, dodać
koncentrat pomidorowy i wymieszać. Gotować razem jeszcze przez 5-10 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku
solą i
pieprzem.