Wykonanie
Pyszne słodko-kwaskowe z chrupiącą kruszonką :) Przepis znaleziony na blogu "Moje wypieki". To jedno z takich ciast, które tak pięknie pachną, że mimo nieprzyzwoicie późnej
pory zawsze nas skusiPolecam :)Składniki na ciasto :2 szkl.
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szkl.
cukru pudru185g
masła3
żółtka1 łyżka gęstej
śmietanyponadto:1 kg
rabarbaru6 łyżek
cukruok.1/2 szkl
dżemu (np.
borówkowy,
porzeczkowy lub
truskawkowy)1 łyżka
bułki tartejkruszonka:185g
mąki pszennej100g
cukru125g mięciuteńkiego
masła1
cukier waniliowyWszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie posiekać np w malakserze. Zwinąc w wałek i wsadzić do lodówki na min. 30 minutSkładniki na kruszonkę bardzo dokładnie wymieszać.Blachę natłuścić i wysypać
kaszą manną. Nagrzać piekarnik. Ciasto wyjąć z lodówki i zetrzeć na blaszkę i podpiec na złoto. Wyjąć i lekko wystudzić.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe ok. 1 cm kawałki. Wrzucić na suchą rozgrzaną patelnie i podsypać
cukrem. Ogrzewać 2-3 min. do momentu puszczenia soku. Odcedzić
rabarbar na sitku (odcedzony sok doskonale smakuje
potem rozcieńczony
wodą)Ciasto posmarować cienką warstwą
dżemu. Wyłożyć na to
rabarbar, posypać delikatnie
bułką tartą . Na wierzch kruszonka. Piec ok. 30-40 minut w temp. ok. 180 stopni.*można też do środka dać 500g
rabarbaru i 500g
jabłek obranych i pokrojonych w kostkę. Do kruszonki można dodać troszkę wiórek
kokosowych i
cynamonuSmacznego :)