Wykonanie
Jedno z tych ciast, które zaczynamy piec wiosną i pieczemy do końca jesieni, wymieniając tylko
owoce. Bardzo smaczne, bardzo też kruche (warto je nakładać na talerzyki
łopatką, by się nie kruszyło). Nie za słodkie. Mi najbardziej smakuje z kwaśnymi
dżemami (
czarna porzeczka,
borówka,
żurawina), choć oryginalny w przepisie
truskawkowy również pasuje :-). Napiszę jeszcze koniecznie, iż przepis pochodzi ze zbiorów Bajaderki, a przed
Wami przetestowała je masa piekących i większości bardzo, ale to bardzo smakuje ;-).Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudru185 g
masła3 duże
żółtka1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany1 kg
rabarbaru6 łyżek
cukru1/2 szklanki
dżemu truskawkowego (użyłam
dżemu z
borówki, do dostania w Ikea)Kruszonka:185 g
mąki pszennej100 g
cukru125 g
masłacukier waniliowy (1 opakowanie)
Makę przesiać z
cukrem i
proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki
masło i dokładnie posiekać. Dodać
żółtka i
śmietanę, zagnieść szybko ciasto (świetnie do tego nadaje się malakser), uformować w wałek, zawinac w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste*, lekko wystudzić.
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej
rabarbar i posypać
cukrem. Podgrzać na
ostrym ogniu mieszając, aż
rabarbar puści sok - około 2 - 3 minut. Przełożyć
rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku**.Przygotować kruszonkę:
mąkę wymieszać z
cukrem i
cukrem waniliowym.
Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać.Przestudzone ciasto posmarować cienko
dżemem, wyłożyć na nie odsączony
rabarbar, posypać łyżką
tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.Piec okolo 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać
cukrem pudrem.* podpiekałam ciasto około 15 - 20 minut** odsączony sok warto zlać i rozcieńczyć
wodą - dzięki temu miałam cały dzbanuszek kompotu z
rabarbaru do ciasta!Smacznego :)