Wykonanie
Już od jakiegoś czasu chodziło za mną kruche ciasto z
rabarbarem, a że mamy sezon w pełni postanowiłam je upiec. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z
mlekiem.Składniki: na ciasto2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudru185 g
masła3 duże
żółtka1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany1,5 kg
rabarbaruok 6 łyżek
cukru1/2 szklanki
dżemu (u mnie
porzeczkowy)łyżka
bułki tartej na kruszonkę185 g
mąki pszennej100 g
cukru125 g
masła1 opakowanie
cukru waniliowegoPrzygotowanie:
Mąkę przesiać z
cukrem i
proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kawałki
masło i dokładnie posiekać. Można też rozgniatać
masło dłońmi. Dodać
żółtka i
śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować kulkę i włożyć do lodówki na min 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 33×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i starkować na nią ciasto i wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste (około 25 minut). W czasie kiedy ciasto się podpieka, należy przygotować
rabarbar. Trzeba go obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1-2 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej
rabarbar i posypać
cukrem. Podgrzewać na dużym ogniu mieszając, aż
rabarbar puści sok – około 3-5 minut. Przełożyć
rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku. (nie wylewajcie go, zalecie
woda i będzie pyszny domowy kompot). Kruszonka-
mąkę wymieszać z
cukrem i
cukrem waniliowym.
masło roztopić w małym rondelku (lub mikrofali) i bardzo mocno podgrzać (nie gotować). Taki gorącym
masłem zalać
mąkę i
cukier. Dobrze wymieszać. Przestudzone ciasto posmarować cienko
dżemem, wyłożyć na nie odsączony
rabarbar, posypać łyżką
bułki tartej i na końcu posypać kruszonką. Ciasto piec około 30-40 minut w t 180 stopni. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.