ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Już od jakiegoś czasu chodziło za mną kruche ciasto z rabarbarem, a że mamy sezon w pełni postanowiłam je upiec. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z mlekiem.
Składniki: na ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
185 g masła
3 duże żółtka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1,5 kg rabarbaru
ok 6 łyżek cukru
1/2 szklanki dżemu (u mnie porzeczkowy)
łyżka bułki tartej na kruszonkę
185 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kawałki masło i dokładnie posiekać. Można też rozgniatać masło dłońmi. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować kulkę i włożyć do lodówki na min 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 33×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i starkować na nią ciasto i wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste (około 25 minut). W czasie kiedy ciasto się podpieka, należy przygotować rabarbar. Trzeba go obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1-2 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzewać na dużym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok – około 3-5 minut. Przełożyć rabarbar na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku. (nie wylewajcie go, zalecie woda i będzie pyszny domowy kompot). Kruszonka- mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. masło roztopić w małym rondelku (lub mikrofali) i bardzo mocno podgrzać (nie gotować). Taki gorącym masłem zalać mąkę i cukier. Dobrze wymieszać. Przestudzone ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie odsączony rabarbar, posypać łyżką bułki tartej i na końcu posypać kruszonką. Ciasto piec około 30-40 minut w t 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka/9223372036854775807