ßßß
Cookit - przepis na Ciasto porzeczkowe z kruszonką
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto porzeczkowe z kruszonką
Składniki
Śmietana
Cukier
Masło
Mąka pszenna
Jajko
Porzeczki
Proszek do pieczenia
Cukier waniliowy
Bułka tarta
Żółtko
Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 250ml kwaśnej
śmietany
- 3/4 szklanki
cukru
- czubata łyżka
masła
- 2 szklanki
mąki pszennej
- 3
jajka
- 1/2kg
porzeczek
- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 1 opakowanie
cukru waniliowego
- 2 łyżki
bułki tartej
*na kruszonkę- 1
żółtko
- 3/4 szklanki
cukru
- 3/4 szklanki
mąki pszennej
- 1/2 kostki
masła
Sposób przygotowania:1. Oddzielamy
żółtka
od
białek
.
Mąkę
mieszamy z
proszkiem do pieczenia
.
Masło
miksujemy na gładką masę z
cukrem
i
żółtkami
. Do masy dodajemy
śmietanę
,
mąkę
z proszkiem i
cukier waniliowy
nadal miksując.2.
Białka
ubijamy na pianę, dodajemy do zmiksowanej masy i delikatnie mieszamy.3. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką
. Ciasto posypujemy
bułką tartą
. Na wierzch kładziemy oczyszczone i osuszone
porzeczki
.4. Z
mąki
,
cukru
,
masła
i
żółtka
wyrabiamy kruszonkę. Jeśli będzie się mocno lepić dodajemy jeszcze
mąkę
. Kruszonkę rozkładamy na owocach. Ciasto pieczemy ok. 45min. w 180 stopniach.
Źródło:
http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/07/ciasto-porzeczkowe-z-kruszonka.html
Przepisy powiązane
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
ciasto ucierane ze śliwkami
Kruche ciasto rabarbarowo-truskawkowe z kruszonką
Szarlotka 1
Składniki powiązane (0)