Kiedy nie mam czasu na pieczenie skomplikowanych ciast, sięgam po sprawdzone domowe przepisy. Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką to smak mojego dzieciństwa.*foremka 24*24 cmSkładniki:125 g masła4 jajka3/4 szklanki cukrutorebka cukru waniliowego1 i 1/2 szklanki mąki1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej300 g śliwek1 łyżka bułki tartejłyżeczka proszku do pieczenia na kruszonkę:50 g masła90 g mąki1 żółtko30 g cukruMasło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać masło i śmietanę. Wymieszać. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem. Na wierzchu ułożyć śliwki. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto. Piec w 170*C przez około 45 minut.