ßßß
To proste i szybkie ciasto, ostatnio tak posmakowało mojej rodzinie, że w ciągu tygodnia upiekłam, aż cztery blachy : -) i jeszcze im było mało ...Składniki: na ciasto:3 szkl. mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 op. cukru waniliowego1 szkl. cukru2 jajka100 g margaryny3 czubate łyżki gęstej śmietany na kruszonkę:3/4 szkl. mąki krupczatki3/4 szkl. cukru100 g masłaok. 1 kg śliwek węgierek
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanki. (Ja nie wałkuję, tylko wylepiam ciasto w brytfance rękami).Wstawić do piekarnika i lekko podpiec, ok. 15 min. w temp. 180 st.C.W tym czasie śliwki umyć, podzielić na połowy i pozbawić pestek. Wyłożyć na wierzch podpieczonego ciasta.Składni8ki na kruszonkę wymieszać dokładnie w misce i pokruszyć na śliwkach, tak żeby nam je przykryło.Wstawić do piekarnika na ok. 40 min. w temp. 180 st.C, aż ciasto ładnie się zrumieni.Smacznego :-)