Wykonanie
No i po wszystkim. Od dwóch tygodni jestem świeżo upieczoną
Panią Magister Prawa. Nie żeby fakt ten sprawił, że nie muszę się już uczyć (wszak czeka mnie jeszcze egzamin na aplikację 29 września), ale stanowczo mam teraz więcej czasu i jakoś mi tak w ogólności o wiele lżej na serduchu ;-) Post byłby wcześniej, ale zawirowania na
polu technicznym i złośliwość rzeczy martwych (komputer postanowił umrzeć śmiercią tragiczną - prawdopodobnie udało mi się go w końcu zajeździć zbyt intensywną i wymagającą obróbką zdjęć) skutecznie uniemożliwiły jakiekolwiek działania w tym zakresie. No ale wróciłam! Pełna zapału i upaćkana
dżemem rabarbarowym z
pomarańczą :-)Dzisiejszy przepis to tak zwana "klasyka". Wyszperany gdzieś z odmętów twardego dysku, podpisany jako "Kruche
owocowe od Bajaderki". Jak widać Bajaderka znowu okazała się skarbnicą doskonałych smaków - cóż począć? ;-)Konfiguracja
owoców w tym cieście jest w zasadzie dowolna. A skoro mamy sezon na
rabarbar i
truskawki, to połączyłam oba smaki w doskonały i sprawdzony duet. Chociaż następnym razem wykorzystam
czereśnie - zdążyłam w tym roku pochłonąć ich już dobre 5 kilogramów... I nie zamierzam przestać aż do końca krótkiego sezonu :DCo będzie potrzebne?(na blachę o wym. 33x23 cm)Ciasto:1 kg
rabarbaru1/2 kg
truskawek (umytych, odszypułkowanych, przekrojonych na pół)12 łyżek
cukru2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru-pudru185 g
masła3 duże
żółtka1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietanykilka łyżek
bułki tartejKruszonka:125 g
masła185 g
mąki pszennej100 g
cukru2 opakowania
cukru waniliowego (łącznie 32g)+ piekarnik, malakser, blacha do ciastaJak to zrobić?Ciasto:
Mąkę przesiewamy z
cukrem pudrem do sporej miski. Do misy malaksera wsypujemy mieszankę mączno-
cukrową, dodajemy
masło pokrojone na kawałki,
śmietanę oraz
żółtka i malaksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w zamrażarce przez ok. pół godziny.Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. W takim wypadku do przesianej z
cukrem pudrem mąki dodajemy
masło i szybko wszystko siekamy. Dopiero po tym etapie dodajemy
jajka oraz
śmietanę i zagniatamy.Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost na blachę i wylepiamy nim jej dno. Podpiekamy do zezłocenia - ok. 15 min (może być dłużej, zależy od mocy piekarnika) po czym lekko studzimy.
Rabarbar myjemy i kroimy na plastry (do wypieków nie trzeba go obierać). Wrzucamy na patelnię razem z
truskawkami, zasypujemy
cukrem i podgrzewamy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, do czasu aż zosanie puszczony sok. Nadmiar soku odsączamy za pomocą sitka lub durszlaka (jednak nie wylewamy! - można zrobić z niego pyszny kompot, rozcieńczając
wodą).Odsączone
truskawki i
rabarbar układamy na przestudzone ciasto i posypujemy cienką warstwą
bułki tartej.Kruszonka:
Mąkę mieszamy z
cukrem waniliowym i zwykłym
cukrem.
Masło topimy w rondelku i mocno podgrzewamy. Gorącym
masłem zalewamy suche składniki i dokładnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką.Gotową kruszonką posypujemy ciasto.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 30-40 minut.Po wystudzeniu posypujemy
cukrem-pudrem.Smacznego!