Wykonanie


Opis : Krokiety z
kapustą i
pieczarkami to niewątpliwie pracochłonne danie. Porywam się na nie zaledwie 2-3
razy w roku, zazwyczaj na jakieś święto i tak po prostu w tygodniu. Jeśli robię je w tygodniu, muszę nastawiać się na ilości prawie hurtowe, gdyż mój Mąż wtedy nie uznaje przez cały dzień innego dania niż te.Farsz w nich jest taki jak lubimy, ponieważ nie przeważa w nim znacząco ani
kapusta ani
pieczarki. Naleśniki są bardzo cienkie, co cenię sobie w krokietach. Zapieczone są bardzo chrupiące z wierzchu, a w środku również nie przeważają nad farszem.Szczerze polecam.Inna propozycja krokietów na blogu, to "Krokiety Z
Kapustą I
Mięsem"A może masz ochotę na "Zrazy Kociewskie, czyli Zrazy Z
Kapustą I
Grzybami" lub "Pierogi z
Kapustą I
Grzybami" ?Pochodzenie : kuchnia polska; przepis własnyIlość : 10-11 dużych krokietów (z naleśników smażonych z patelni o średnicy 32 cm)Składniki Na Farsz :1 słoik o poj. 900 ml
kapusty kiszonej (850-870 g netto)2
liście laurowe2
ziela angielskie0,5 kg
pieczarek2 średnie
cebule2-3 łyżki oleju/oliwy do smażenia1 łyżka
majeranku1 łyżka
oliwy z oliwek (jeśli ktoś lubi tłuściejszy farsz)
sólpieprzSkładniki Na Naleśniki *:0,5 l pełnotłustego
mleka0,5 l
wody niegazowanej2
jajkaok. 400 g (nie więcej!)
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 łyżki
soli2 łyżki
olejuolej do smażenia* z tej porcji wyszło mi 15 bardzo dużych naleśników (smażonych z patelni Tefal o śred. 32 cm; być może inne patelnie będą potrzebowały większej ilości
mąki w cieście)Składniki Dodatkowe :2 duże
jajkadomowa
bułka tarta do obtaczaniaPrzygotowanie Farszu :
Kapustę kiszoną ugotować pod przykryciem do miękkości z
liściem laurowym i
zielem angielskim, odcedzić (1. jeśli użyjemy zwykłego garnka, należy
kapustę zalać
wodą dla całkowitego przykrycia, a po ugotowaniu odcedzić; 2. jeśli użyjemy szybkowaru należy
kapustę zalać 250 ml
wody jak nakazuje instrukcja szybkowara, a po ugotowaniu zalać zimną
wodą i po chwili odcedzić
kapustę, pozostawiając ją samą na sitku - dłuższe leżakowanie
kapusty w wodzie, pozbawi ją kwasowości) i wyciągnąć
liście laurowe oraz
ziela angielskie.Ostudzić.Poszatkować na mniejszą kostkę
pieczarki.Posiekać
cebulę.Rozgrzać tłuszcz.Zeszklić
cebulę.Dodać
pieczarki.Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu, kiedy
woda z patelni prawie całkowicie wyparuje.
Kapustę kiszoną mocno odcisnąć w dłoni z nadmiaru
wody.Posiekać drobno.Dodać do
pieczarek.Wymieszać.Dodać
majeranek.Dodać
oliwę.Doprawić
solą i
pieprzem (powinno być średnio słone i dosyć pikantne).Przygotowanie Naleśników :Wszystkie składniki na naleśniki za wyjątkiem
oleju do smażenia zmiksować ze sobą.Rozgrzać taką ilość
oleju, aby pokryła całą patelnię.Polać cienką warstwę ciasta naleśnikowego na mocno rozgrzaną patelnię.Usmażyć naleśnika z obu stron zapiekając go na prawie największym płomieniu (zakładając, że ten pierwszy naleśnik zawsze nie wychodzi, odkładamy go na bok lub do zjedzenia, ale dzięki jego smażeniu uzyskaliśmy bardzo rozgrzaną i śliską patelnię.Następne naleśniki smażyć w ten sam sposób (z tym że kolejne będą już udane) bez wyłączania płomienia (chyba że odchodzimy od pieca na dłużej niż 3-4 min., wtedy musimy patelnię rozgrzewać na nowo), co drugie smażenie nalewając kilka kropel
oleju na patelnię. Należy pamiętać, że przed każdym nabieraniem ciasta naleśnikowego na chochlę, musimy najpierw ciasto zamieszać dwa
razy, ponieważ na spodzie zawsze osiada się
mąką i ciasto bez zamieszania może nie
mieć jednolitej konsystencji na całej powierzchni.Pierwszy naleśnik wykładamy na talerz, a pozostałe jeden na drugi.Po usmażeniu wszystkich naleśników, nałożyć talerz takiej samej wielkości górą do dołu na ostatniego naleśnika i trzymając oba talerze, przewrócić je tak, aby te pierwsze usmażone znalazły się do góry.Przygotowanie Początkowe Krokietów :Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika (na naleśniki smażone na mojej patelni nakładam ok. 3 czubate łyżki farszu).Dwa równoległe boki składać do środka, ale w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, ponieważ w takim wypadku uzyskamy zbyt dużo naleśnika w jego środkowej części po złożeniu.Następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan.

Przygotowanie Końcowe Krokietów :Każdy krokiet obtoczyć z każdej strony w
jajku.Obtoczyć w
bułce tartej.W takiej postaci można krokiety przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni i przed podaniem bezpośrednio smażyć z obu stron na rozgrzanym
oleju na średnim płomieniu (pod przykryciem, jeśli krokiety zostały wyciągnięte z lodówki) do uzyskania lekko brązowej lub złocistej skorupki. Krokiety możemy również zamrozić w panierce, a następnie odmrożone smażyć na
oleju lub zamrozić usmażone w panierce, rozmrozić, a następnie podgrzać w mikrofalówce lub na
oleju i na bardzo małym płomieniu.Podawać
solo, z
ketchupem lub barszczem czerwonym.A może macie ochotę na inny pomysł z wykorzystaniem naleśników, czyli Naleśniki Z
Serem Żółtym,
Pieczarkami,
Kiełbasą I
Korniszonami Polane
Sosem Czosnkowo-
Koperkowym ?Albo coś w klimacie
kapusty i
grzybów: "Zrazy Kociewskie, czyli Zrazy Z
Kapustą I
Grzybami"lub "Pierogi Z
Kapustą I
Grzybami" ?