ßßß Cookit - przepis na Zupa Gulaszowa Z Musztardą Gruboziarnistą

Zupa Gulaszowa Z Musztardą Gruboziarnistą

nazwa

Wykonanie

Opis : Zupa gulaszowa to moje rozwiązanie na chłodne oraz zimne dni. Jest rozgrzewająca i niesamowicie sycąca, a dodatek musztardy dodaje jej oryginalnego smaku.
Ale jest również jej minus, który tworzy go plusem. Mianowicie trzeba do tej zupy sporządzić marynatę, w której mięso powinno stać przez całą noc, a w efekcie końcowym uzyskamy bardzo miękkie mięso w zupie.
Idealnie sprawdza się również na imprezach jako pierwsze danie.
Polecam szczerze.
Pochodzenie : przepis własny
Ilość : ok. 6-7 porcji
Składniki Na Marynatę :
0,5 kg mięsa wieprzowego z karczku lub łopatki
50-70 ml mleka
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki w proszku
2 łyżki majeranku
0,5 łyżeczki tymianku
3-4 łyżki musztardy gruboziarnistej
Składniki Pozostałe :
3 łyżki oleju lub margaryny
1 łyżka mąki
1 mała cebula
1 duży por (część biała i lekko zielona)
250-300 g pieczarek
0,5 l wody + 1 l bulionu wołowego
2-3 średnie marchewki
ok. 5 średnich ziemniaków
1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie, ja nie dałam)
Przygotowanie Początkowe :
Mięso pokroić w większą kostkę.
Włożyć do jakiegoś głębszego naczynia.
Zalać mlekiem.
Dodać posiekany czosnek.
Dodać sól.
Dodać paprykę.
Dodać majeranek.
Dodać tymianek.
Wszystko wymieszać.
Zostawić na noc w lodówce.
Przygotowanie Końcowe :
Rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni/w rondlu/w garnku (najlepiej nieprzywierające naczynie).
Dodać mięso.
Oprószyć mąką.
Smażyć na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu kiedy mięso zarumieni się.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać pokrojony w krążki por.
Dodać pokrojone w grubsze plastry lub ćwiartki pieczarki.
Przesmażać chwilę ok. 3-5 min.
Zalać woda i bulionem.
Dodać pokrojoną w kostkę marchew.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, do momentu, kiedy marchew marchew będzie średnio miękka.
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotować do momentu, kiedy będą miękkie.
Jeśli zupa jest za gęsta, należy dolać wody i powtórnie zagotować.
W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem, musztardą.
Dodać łyżkę śmietany, jeśli jest taka potrzeba.
Podawać solo lub z pieczywem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/12/zupa-gulaszowa-z-musztarda.html