ßßß
Opis : Zupa gulaszowa to moje rozwiązanie na chłodne oraz zimne dni. Jest rozgrzewająca i niesamowicie sycąca, a dodatek musztardy dodaje jej oryginalnego smaku.Ale jest również jej minus, który tworzy go plusem. Mianowicie trzeba do tej zupy sporządzić marynatę, w której mięso powinno stać przez całą noc, a w efekcie końcowym uzyskamy bardzo miękkie mięso w zupie.Idealnie sprawdza się również na imprezach jako pierwsze danie.Polecam szczerze.Pochodzenie : przepis własnyIlość : ok. 6-7 porcjiSkładniki Na Marynatę :0,5 kg mięsa wieprzowego z karczku lub łopatki50-70 ml mleka4 ząbki czosnku2 łyżeczki soli1 łyżeczka papryki w proszku2 łyżki majeranku0,5 łyżeczki tymianku3-4 łyżki musztardy gruboziarnistejSkładniki Pozostałe :3 łyżki oleju lub margaryny1 łyżka mąki1 mała cebula1 duży por (część biała i lekko zielona)250-300 g pieczarek0,5 l wody + 1 l bulionu wołowego2-3 średnie marchewkiok. 5 średnich ziemniaków1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie, ja nie dałam)Przygotowanie Początkowe :Mięso pokroić w większą kostkę.Włożyć do jakiegoś głębszego naczynia.Zalać mlekiem.Dodać posiekany czosnek.Dodać sól.Dodać paprykę.Dodać majeranek.Dodać tymianek.Wszystko wymieszać.Zostawić na noc w lodówce.Przygotowanie Końcowe :Rozgrzać tłuszcz na głębszej patelni/w rondlu/w garnku (najlepiej nieprzywierające naczynie).Dodać mięso.Oprószyć mąką.Smażyć na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu kiedy mięso zarumieni się.Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.Dodać pokrojony w krążki por.Dodać pokrojone w grubsze plastry lub ćwiartki pieczarki.Przesmażać chwilę ok. 3-5 min.Zalać woda i bulionem.Dodać pokrojoną w kostkę marchew.Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, do momentu, kiedy marchew marchew będzie średnio miękka.Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.Gotować do momentu, kiedy będą miękkie.Jeśli zupa jest za gęsta, należy dolać wody i powtórnie zagotować.W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem, musztardą.Dodać łyżkę śmietany, jeśli jest taka potrzeba.Podawać solo lub z pieczywem.