ßßß Cookit - przepis na Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką

Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką

nazwa

Wykonanie

Opis : Torcik zachwyca swą prostotą, a jednocześnie smakiem.
Ciasto jest krucho-biszkoptowe, ale to nie do końca dobre określenie :)
Beza na cieście dodaje słodkości, a migdały chrupkości i nuty orzechowej i tak naprawdę są doskonałym zakończeniem tej części ciasta. Zaś kwaskowa galaretka i delikatna śmietana wyrównują smak i powstaje coś delikatnego, co rozpływa się w ustach i chce się sięgnąć po następny kawałek i następny i...
Dodatkowo można położyć na śmietanie wybrane owoce, które wzbogacą i orzeźwią smak.
Torcik jest świetnym deserem, którego możemy przygotować w każdy dzień, w święta i na romantyczną kolację.
Szczerze polecam, ponieważ gości w moim domu kilka lat i jeszcze się nam nie znudził.
p.s. mój luby zajada go jak dziecko i cieszy się na samą jego myśl
Pochodzenie : przepis ze zbiorów mojej mamy
Ilość : tortownica o średnicy 25-26 cm
Składniki :
0 , 5 kostki masła/margaryny (125 g)
0,5 szkl. cukru (110 g)
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki pszennej (170 g)
2-4 łyżki wody
Składniki Na Bezę :
4 białka
1 szkl. cukru
Składniki Inne :
80 g płatków migdałowych
400-500 ml śmietany 30% lub 36% (ja miałam 0,5 l double cream tj. ok. 48%)
śmietan fix na daną ilość (jeśli użyjemy śmietany 30%)
2 czubate łyżeczki cukru pudru (jeśli lubimy lekko słodką śmietanę)
1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa + 450 ml wrzącej wody
wybrane owoce (najlepsze są brzoskwinie, nektarynki, mandarynki, truskawki, maliny, winogrona, jagody, borówki amerykańskie)- opcjonalnie
Przygotowanie Początkowe :
Galaretkę rozpuścić z wodą i odłożyć do ostudzenia i zastygnięcia (najlepiej i najszybciej najpierw włożyć do wody, później do lodówki).
Przygotowanie Ciasta :
Margarynę podzielić/pokroić na kilka kostek.
Utrzeć/Zmiksować ją na gładką masę.
dodawać stopniowo cukier i ucierać/miksować do skończenia cukru i jeszcze 2 min.
Dodawać po jednym żółtku i ucierać/miksować do skończenia żółtek i jeszcze 2 min.
Wymieszać w jakimś naczyniu/kubku mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodawać ją stopniowo do reszty i ucierać/miksować do skończenia się mąki i jeszcze 1-2 min.
Dodać wodę (jeśli ciasto będzie gęste, możemy dodać 4 łyżki) i ucierać/miksować ok. 0,5 min.
Przygotowanie Bezy :
Białka ubić/zmiksować na puszystą pianę.
Dodawać stopniowo cukier i ubijać/miksować do skończenia i jeszcze ok. 3 min.
Przygotowanie Końcowe :
Przygotować tortownicę z wyłożonym na niej papierem do pieczenia (mój sposób : wycinam większy kawałek papieru niż średnica tortownicy, nakładam go na środek, czyli podstawkę samą i zapinam na niej bok).
Ciasto przedzielić na 2 równe części.
Jedną część wysmarować na tortownicę (wyjdzie trochę cienka warstwa).
Białka przedzielić na 2 równe części.
Jedną część wysmarować na ciasto.
Posypać połową zawartości migdałów.
Rozgrzać piekarnik 175-180 st. C.
Włożyć placek i piec, aż będzie miał różowy lub lekko brązowy kolor (mniej więcej jak na zdjęciu), czyli ok. 35 min.
Gdy placek lekko przestygnie, odciąć go ostrożnie cienkim nożem od brzegów blaszki.
Następnie ostrożnie podciąć go pomiędzy papierem a ciastem, aby nie uszkodzić (przedziurawić, połamać itp.) i pozbawic papieru.
Podłożyć rękę pod placek i delikatnie unieść do góry, pomagając sobie drugą ręką, aby nie połamać go (można użyć innego sprawdzonego sposobu) i przenieść go na płaska płaszczyznę, na której już pozostanie.
Z pozostałością ciasta, białek i migdałów zrobić i upiec 2. placek, w ten sam sposób co 1.
Ostudzić całkowicie placki.
Śmietanę ubić/zmiksować na sztywno (gdy zaczynają się pojawiać małe grudki, to oznaka, że powinniśmy już kończyć ubijanie).
Dodać śmietan-fix.
Chwilę ubijać dalej.
Dodać cukier puder.
Ubijać tylko do momentu, gdy cukier rozprowadził się po całości.
Śmietanę rozsmarować na pierwszy placek, który położyliśmy np. na talerzu.
Następnie wykładamy pokrojone w kostkę owoce.
Gdy galaretka jest lekko skrzepnięta, ale nie twarda ani wodnista, wykładamy ją najlepiej łyżką, ponieważ wtedy możemy się orientować czy nadaje się do wyłożenia, czyli czy nie może nam spływać po boku (mój sposób : w chwili, gdy galaretka jest lekko twarda, ale nie wodnista, biorę widelec i roztrzepuję ją jak jajko, wtedy uzyskuję grudkowatą masę, ale lekko lejącą, co pozwala mi na uzyskanie równomiernej linii przy nałożeniu łyżką - ten sposób jest dobry, gdy galaretka nie musi wyglądać pięknie na wierzchu placka, ale może mieć grudkowaty wygląd pośrodku, gdzie nie widać tego i wtedy, gdy nie może wylać się na boki).
Na koniec wykładamy delikatnie 2. placek, uważając, żeby nie połamać go, ponieważ jest wizytówką, znajdująca się na górze.
Torcik przechowywać w lodówce.
Kroimy, gdy galaretka całkowicie stwardnieje, a śmietana lekko zsiądzie się.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/11/torcik-z-beza-bita-smietana-i-galaretka.html