Wykonanie

Elegancki deser/ciasto dla osób, które na ostatni weekend karnawału chcą zaskoczyć najbliższych i gości prawdziwą niespodzianką. To ciasto
czekoladowe z moim ulubionym (ostatnio ;-)
musem czekoladowym i... nadzieniem w postaci wypełnionych kremem profiterolków! Profiterolki to mini-ptysie, na jeden gryz, wypełnione
śmietankowym kremem i nadziewane bez rozcinania ciasta. Na ciasto wyłożyłam niedużą garść pokruszonych dłonią zamrożonych
malin (w innej
porze roku można użyć świeżych) i wiórki
czekoladowe. Pomysł na same ciasto nie jest mój, wzorowałam się na deserze, który można zakupić w Asda (UK) w sekcji ciast mrożonych - chocolate profiterole gateau . Stworzyłam swoją, nieco inną wersję tego ciasta. Przez dodatek profiterolków deser ten doskonale wpasowuje się w karnawał :-).Ciasto parzone na profiterolki:pół szklanki
wody (125 ml)40 g
masłapół szklanki
mąki pszennej2
jajka1/5 łyżeczki
soliW rondelku zagotować
wodę z
masłem i
solą. Na gotującą się
wodę wsypać
mąkę i cały czas mieszać/ucierać ciasto drewnianą łyżką, nie ściągając z palnika, przez około 2 - 3 minuty. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Po tym czasie zmiksować/utrzeć z
jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta:
jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne) .Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego małą okrągłą tylką. Wyciskać na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) okrągłe profiterolki, pojedynczą warstwą, trzymając rękaw z tylką prostopadle nad blachą.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Gotowe profiterolki powinny być chrupiące z wierzchu i po bokach. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem do profiterolków:125 g
serka mascarpone, schłodzonego200 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej1 łyżka
likieru amaretto lub kilka kropel ekstraktu
migdałowego1 łyżka
cukru pudruWszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i robiąc małe dziurki w profiterolkach, nadziać
ciasteczka. Przechowywać w lodówce do momentu układania w musie.115 g
mąki pszennej130 g drobnego
cukru do wypieków40 g
kakao3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 duże
jajko125 ml
mleka60 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii125 ml wrzącej
wodyWszystkie składniki, poza
wodą, powinny być w temperaturze pokojowej. Do przygotowania ciasta używamy wyłącznie rózgi kuchennej, nie miksera.Do naczynia przesiać
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodą oczyszczoną,
kakao, odłożyć.W drugim naczyniu lekko roztrzepać
jajko z
olejem, ekstraktem z
wanilii,
mlekiem i
cukrem. Do mieszanki dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników i pozbycia grudek. Dodać wrzącą
wodę i wymieszać.Ciasto (będzie bardzo płynne!) przelać do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, sam spód. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Składniki na
mus czekoladowy:125 ml
śmietany kremówki 36%125 g
gorzkiej czekolady (70%), posiekanej2 duże
jajka, w temperaturze pokojowejszczypta
soli1 łyżka
likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego20 g
cukru pudruW garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Lekko przestudzić (sos nie powinien być ciepły, ale w dalszym ciągu powinien być płynny).
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka dodać do sosu
czekoladowego, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.W misie miksera ubić
białka, na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać
cukier puder, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubite wmieszać do sosu
czekoladowego i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.Ponadto:zamrożone
maliny (garść), rozkruszone (nie rozmrażamy ich wcześniej)wiórki
czekoladowe - ulubiona
czekolada starta na tarce
cukier puder, do oprószeniaWykonanieZ ciasta
czekoladowego odciąć niewielką górkę powstałą po upieczeniu (nie będzie potrzebna), wyrównać, z powrotem zapiąć w tortownicy. Na ciasto delikatnie przełożyć 1/3
musu czekoladowego. W nim poukładać profiterolki z kremem, pojedynczą warstwą, następnie wylać resztę
musu czekoladowego i delikatnie wyrównać jego powierzchnię. Pozostałe profiterolki poukładać pomiędzy nimi, na górze - mogą wystawać na zewnątrz musu. Schłodzić przez noc w lodówce.Po schłodzeniu ciasto oddzielić nożem od tortownicy, oprószyć pokruszonymi zamrożonymi
malinami, wiórkami
czekolady i oprószyć
cukrem pudrem. Kroić i podawać. Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).

