ßßß
Zapraszam na pyszny torcik, ciasto mocno kakaowe z nutką kawy amaretto, wilgotne, nie wymagające nasączania, a krem i mus mocno czekoladowe z 70% czekolady!Kaloryczny jest, ale czasem można pofolgować, w końcu po to są torty czekoladowe ;-)
Przepis na samo ciasto pochodzi z BBC Food, reszta to moja kombinacja:)Ciasto na foremkę średnicy 20-21cm:225 g mąki pszennej200 g cukru2 łyżeczki esencji waniliowej80 g kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 jajka250 ml mleka2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej amaretto Skworcu1 łyżeczka esencji z gorzkich migdałów125 ml oleju250 ml gorącej wodyMus:400 ml śmietanki kremówki100 g czekolady gorzkiej 70 %2 łyżki cukru pudruKrem na wierzch:3/4 kostki miękkiego masła1 szklanka cukru pudru1.5 tabliczki gorzkiej czekoladykilka kropli esencji migdałowej (tej co wyżej)
Mus: rozgrzewamy śmietankę (połowę) w małym rondelku aż będzie gorąca ale nie wrząca, wyłączamy i wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia, potem dodajemy resztę chłodnej śmietanki. Wszystko chłodzimy w lodówce min. godzinę.W tym czasie pieczemy ciasto.Zaparzamy szklankę kawy.W misce mieszamy wszystkie składniki (za wyjątkiem gorącej kawy) Miksujemy mikserem na niskich obrotach. Dolewamy powoli kawę i dalej miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto będzie dość płynne, przelać je do formy posmarowanej masłem, dnem wyłożonym papierem.Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu dobrze przestudzić.Przecinamy ciasto na 2 części.Przygotowujemy mus: miksujemy schłodzoną masę na puszystą masę.Przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu.