Wykonanie

Zapraszam na pyszny torcik, ciasto mocno
kakaowe z nutką
kawy amaretto, wilgotne, nie wymagające nasączania, a krem i mus mocno
czekoladowe z 70%
czekolady!Kaloryczny jest, ale czasem można pofolgować, w końcu po to są
torty czekoladowe ;-)

Przepis na samo ciasto pochodzi z BBC Food, reszta to moja kombinacja:)Ciasto na foremkę średnicy 20-21cm:225 g
mąki pszennej200 g
cukru2 łyżeczki esencji waniliowej80 g
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody2
jajka250 ml
mleka2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej amaretto Skworcu1 łyżeczka esencji z gorzkich
migdałów125 ml
oleju250 ml gorącej
wodyMus:400 ml
śmietanki kremówki100 g
czekolady gorzkiej 70 %2 łyżki
cukru pudruKrem na wierzch:3/4 kostki miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudru1.5 tabliczki
gorzkiej czekoladykilka kropli esencji migdałowej (tej co wyżej)


Mus: rozgrzewamy
śmietankę (połowę) w małym rondelku aż będzie gorąca ale nie wrząca, wyłączamy i wrzucamy połamaną
czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia,
potem dodajemy resztę chłodnej
śmietanki. Wszystko chłodzimy w lodówce min. godzinę.W tym czasie pieczemy ciasto.Zaparzamy szklankę
kawy.W misce mieszamy wszystkie składniki (za wyjątkiem gorącej
kawy) Miksujemy mikserem na niskich obrotach. Dolewamy powoli
kawę i dalej miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto będzie dość płynne, przelać je do formy posmarowanej
masłem, dnem wyłożonym papierem.Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu dobrze przestudzić.Przecinamy ciasto na 2 części.Przygotowujemy mus: miksujemy schłodzoną masę na puszystą masę.Przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu.

Krem: ucieramy
masło z
cukrem pudrem na puszystą masę.
Czekoladę rozpuszczamy nad parą, studzimy i dodajemy do masy
maślanej, miksujemy.Pokrywamy kremem wierzch i boki ciasta.Na wierzchu możemy posypać dodatkowo wiórkami z
gorzkiej czekolady.