Wykonanie
Składniki2 porcje100 g szerokiego
makaronu ryżowego1 łyżka
oleju roślinnego1 ząbek
czosnku3 łyżeczki startego świeżego
imbiru1
marchewka100 g pokrojonego w małą kosteczkę
tofu5 łyżek
sosu sojowego1 łyżeczka
ostrego sosu sriracha (lub posiekanego
chili)2 łyżeczki
oleju sezamowego3 łyżki posiekanego
szczypiorkulimonka lub
cytrynaopcjonalnie: świeża
miętaPrzygotowanie
Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną
wodą na sitku. Na patelni lub w woku na łyżce
oleju smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając:
imbir, drobno starty
czosnek, obraną i grubo startą na tarce
marchewkę.Dodać
tofu i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Dodać
makaron, wymieszać i smażyć razem przez 1-2 minuty co chwilę mieszając.Wlać
sos sojowy, dodać szczyptę
cukru, ostry sos i wymieszać. Smażyć przez minutę, następnie skropić
olejem sezamowym, posypać
szczypiorkiem i skropić
sokiem z limonki. Wymieszać, wyłożyć na talerze, posypać listkami
mięty.