ßßß Cookit - przepis na Smażony makaron z marchewką, imbirem i tofu

Smażony makaron z marchewką, imbirem i tofu

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
100 g szerokiego makaronu ryżowego
1 łyżka oleju roślinnego
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 marchewka
100 g pokrojonego w małą kosteczkę tofu
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka ostrego sosu sriracha (lub posiekanego chili)
2 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżki posiekanego szczypiorku
limonka lub cytryna
opcjonalnie: świeża mięta
Przygotowanie
Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą na sitku. Na patelni lub w woku na łyżce oleju smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając: imbir, drobno starty czosnek, obraną i grubo startą na tarce marchewkę.
Dodać tofu i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Dodać makaron, wymieszać i smażyć razem przez 1-2 minuty co chwilę mieszając.
Wlać sos sojowy, dodać szczyptę cukru, ostry sos i wymieszać. Smażyć przez minutę, następnie skropić olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem i skropić sokiem z limonki. Wymieszać, wyłożyć na talerze, posypać listkami mięty.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/makaron_ryzowy_marchewka_tofu/przepis.html