ßßß Cookit - przepis na TOFU PO TAJSKU z DYNIĄ w MLEKU KOKOSOWYM :)

TOFU PO TAJSKU z DYNIĄ w MLEKU KOKOSOWYM :)

nazwa

Wykonanie

Lubimy dobrze zjeść, fakt.
Lubimy sobie dogodzić aromatem, smakiem...
Eksperymenty, eksperymenty, eksperymenty.
I czasem "wychodzą" cuda absolutne.
Takie jak to:
:)
To danie jest dla Ciebie jeśli lubisz kokosowe, słodko - ostre curry,
pachnące kolendrą i czosnkiem.
Składniki:
tofu (kostka, dobrej jakości, miękkie, soczyste) (mięsożercy mogą dodać rybę lub pierś z kurczaka)
dynia pieczona (makaronowa, rozpadająca się, spory kawałek)
pomidory (3szt. świeże lub z puszki)
mleko kokosowe (duża puszka)
limeta kaffir (spore suszone liście, sklepy z orientalną żywnością)
czosnek bulwiasty (chiński; garlic chives)
cebula
kolendra świeża
chili w płatkach lub świeże
kurkuma
imbir świeży (ok 1cm)
sos rybny (dla wegetarian sojowy)
stewia lub ksylitol
ocet jabłkowy (eko) lub cytryna (1 szt.)
oliwa nierafinowana do smażenia
Wykonanie:
Na patelnię wlej oliwę, wrzuć kurkumę, pokrojony drobno imbir i chili. Wrzuć pokrojoną grubo cebulę i czosnek bulwiasty oraz liście limety. Już po chwili wlej oj 3 łyżek "żywego" octu jabłkowego, dodaj dynię, pomidory (jeśli dodasz świeże, dołóż jeszcze ok 3 łyżek pasty pomidorowej). Tofu (lub mięso) pokrój w kostkę i usmaż oddzielnie na rumiano.
Dodaj do warzyw. Zalej całość mlekiem kokosowym. Zagotuj. Dopraw stewią (szczypta, jest bardzo słodka!) lub ksylitolem, wlej sos rybny, wrzuć świeżą kolendrę.
Gotowe.
Podawaj z ryżem lub kaszą jaglaną z kurkumą i porem na maśle.
Smacznego!
:)
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2012/04/tofu-po-tajsku-z-dynia-w-mleku.html