Wykonanie
Lubimy dobrze zjeść, fakt.Lubimy sobie dogodzić aromatem, smakiem...Eksperymenty, eksperymenty, eksperymenty.I czasem "wychodzą" cuda absolutne.Takie jak to::)

To danie jest dla Ciebie jeśli lubisz
kokosowe, słodko - ostre
curry,pachnące
kolendrą i
czosnkiem.

Składniki:
tofu (kostka, dobrej jakości, miękkie, soczyste) (mięsożercy mogą dodać
rybę lub
pierś z kurczaka)
dynia pieczona (makaronowa, rozpadająca się, spory kawałek)
pomidory (3szt. świeże lub z puszki)
mleko kokosowe (duża puszka)limeta kaffir (spore suszone liście, sklepy z orientalną żywnością)
czosnek bulwiasty (
chiński; garlic chives)
cebulakolendra świeża
chili w płatkach lub świeże
kurkumaimbir świeży (ok 1cm)
sos rybny (dla wegetarian
sojowy)
stewia lub
ksylitolocet jabłkowy (eko) lub
cytryna (1 szt.)
oliwa nierafinowana do smażenia

Wykonanie:Na patelnię wlej
oliwę, wrzuć
kurkumę, pokrojony drobno
imbir i
chili. Wrzuć pokrojoną grubo
cebulę i
czosnek bulwiasty oraz liście limety. Już po chwili wlej oj 3 łyżek "żywego"
octu jabłkowego, dodaj
dynię,
pomidory (jeśli dodasz świeże, dołóż jeszcze ok 3 łyżek pasty pomidorowej).
Tofu (lub
mięso) pokrój w kostkę i usmaż oddzielnie na rumiano.Dodaj do warzyw. Zalej całość
mlekiem kokosowym. Zagotuj. Dopraw
stewią (szczypta, jest bardzo słodka!) lub
ksylitolem, wlej
sos rybny, wrzuć świeżą
kolendrę.Gotowe.

Podawaj z
ryżem lub
kaszą jaglaną z
kurkumą i
porem na
maśle.Smacznego!:)