ßßß Cookit - przepis na Dieta dla grupy krwi a

Dieta dla grupy krwi a

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Pochodzenie grupy krwi A: pierwsi imigranci, zmuszeni do zaadaptowania się do bardziej rolniczego sposobu odżywiania i stylu życia, z osobowością bardziej przystosowaną do współżycia w dużych społecznościach. Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich - jest to spadek po przodkach-rolnikach prowadzących spokojny, osiadły tryb życia. Nasze cywilizowane diety w większości składają, się z wygodnych toksyn w przyciągających uwagę ładnych opakowaniach. Ale dla grupy A jest szczególnie ważne, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Jeżeli będziesz stosował tę dietę, to możesz wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorobom. Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko schudniesz. Gdy przestaniesz jeść mięso, na początku możesz znacznie stracić na wadze, ponieważ wyeliminujesz z diety toksyczne produkty. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają go w organizmie w postaci tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe. Jest to kolejny czynnik spowalniający metabolizm. Oprócz tego produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy. Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.
Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:
Mięsa i drób
Wskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
Unikać: Baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.
Owoce morza
Wskazane: Dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń.
Unikać: Barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okoń, ostrygi, ośmiornicy, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab.
Jaja i nabiał
Wskazane: Mleko sojowe, ser sojowy.
Unikać: Chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera Brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.
Oleje i tłuszcze
Wskazane: Olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.
Orzechy i pestki
Wskazane: Masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
Unikać: Orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.
Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: Czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone.
Unikać: Fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.
Zboża
Wskazane: Amarant, gryka, kasza.
Unikać: Kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, siedem zbóż, pszenicy, skrobi.
Chleb i grzanki
Wskazane: Chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
Unikać: Angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełno pszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.
Ziarna i makarony
Wskazane: Gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.
Unikać: Makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełno pszenicznej.
Warzywa
Wskazane: Botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.
Unikać: Bakłażany, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.
Owoce
Wskazane: Ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.
Unikać: Unikać bananów, mandarynek, mango, melona, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
Soki i napoje
Wskazane: Sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z cytryną).
Unikać: Soku z papai, soku pomarańczowego, soku pomidorowego.
Przyprawy
Wskazane: Czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy
Unikać: Kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, żelatyny.
Herbatki ziołowe
Wskazane: Aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń.
Unikać: Cayenne, czerwonej koniczyny, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.
Używki
Wskazane: Czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.
Unikać: Coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Seltzera, wody sodowej.
Inne przyprawy
Wskazane: Musztarda.
Unikać: Ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.
Produkty zalecane w diecie (sprzyjające spadkowi wagi):
Oleje roślinne - wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów,
Produkty sojowe - wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane,
Warzywa - wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit,
Ananas - zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.
Produkty niezalecane w diecie (sprzyjające wzrostowi wagi):
Mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych,
Nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych,
Fasolka nerkowata - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm,
Fasolka limejska - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm,
Pszenica (w nadmiarze) - osłabia utylizację kalorii.
Dodaj przepis do ulubionych!
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Wykonanie:
Diety
Komentarze:
Autor: kajaa
Data: 2011-07-09
hej mam 13 lat i niedawno zaczęłam stosowac tą dietę. mam parę pytań czy to nie jest zawcześnie? czy macie jakieś propozycje na obiad? tą dietę jak długo trzeba stosowac? czy zawsze?
Autor: coma4
Data: 2010-12-24
A co zrobić jak mam uczulenie na w/w owoce morza?
Autor: A...P...
Data: 2009-01-24
Słuszna racja z Tą dietą, ale tak ciężko się odzwyczaić od starych nawyków.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2704/Dieta-dla-grupy-krwi-a