ßßß
Dokładne pochodzenie cytryny nie jest do końca poznane, jednak naukowcy wybadali, że na pewno to musiały być tereny południowo-wschodniej Azji. Przypuszcza się, że to były Himalaje, a według niektórych źródeł były to południowe Chiny. Do Europy trafiła na dobre już w okolicach XIII wieku dzięki Arabom, którzy odkryli ją dwieście lat wcześniej, choć o jej właściwościach leczniczych wiedzieli już starożytni Rzymianie oraz Grecy. Również Krzysztof Kolumb przyczynił się do sprowadzenia cytryny w 1493 roku. Natomiast jej uprawa w Europie na dobre rozpoczęła się w XIX wieku. Głównymi producentami cytryny są Włochy, Floryda,
Walory smakowe oraz wygląd dojrzałego owocu cytryny Cytryna najprawdopodobniej została wyhodowana w wyniku skrzyżowania cytronu z limą. Jej drzewa rozwijają się w klimacie subtropikalnym i sięgają do 7 metrów wysokości. Cytryna charakteryzuje się znanym wszystkim bardzo kwaśnym smakiem. Dojrzałe owoce można rozpoznać po żółtym zabarwieniu skóry oraz jej błyszczeniu się, w odróżnieniu od matowej i zielonej skóry, świadczącej o jeszcze niedojrzałej postaci cytryny. Cytryny, które zaczynają przejrzewać, zaczynają pleśnieć.
Cytrynę stosuje się do wielu potraw, zwłaszcza pieczonych mięs lub smażonych ryb. Może być dodatkiem do pomarańczowej marmolady. Ponadto idealnie nadaje się do ciast, napojów, zwłaszcza chłodzących, a także do deserów takich jak lody czy sorbety owocowe. Do takich przepisów dodaje się przeważnie sok z cytryny, ale również można pokrojona w cieniutkie plasterki cytryną udekorować wykwintne dania.
Cytryna posiada niezliczoną ilość wartości odżywczych i zbawiennych cech nie tylko przydatnych w poprawieniu zdrowia, ale także w takich dziedzinach jak kosmetyka. Przede wszystkim cytryna jest ogromnym magazynem cennej witaminy C, która jest ważna w kwestii odporności organizmu człowieka. Jednak oprócz tej witaminy, w cytrynie zawarte są także witaminy A, B1, B2, B3, B6, E oraz P. I to właśnie dzięki witaminie P, witamina C jest chroniona przed zbyt szybkim utlenianiem. Jednak jej głównym źródłem nie jest miąższ owocu, a jego skórka, której nie wolno spożywać na surowo, a jedynie sparzoną dodawać do deserów lub startą do ciasta. Ponadto cytryna zawiera w sobie dużo ważnych pierwiastków, takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, jod oraz sów i fosfor. Sok z wyciśniętej cytryny należy pić w przypadku takich dolegliwości jak gorączka, wymioty, bóle reumatyczne, a także infekcje epidemiczne. Cytryna również jest zbawiennym lekarstwem w przypadku zmagania się z zatokami szczękowymi, katarem, czy anginą lub migreną. Uważa się, że aby zdrowo rozpocząć dzień, pobudzić wątrobę do działania, pozbyć się wszelkich toksyn oraz zaopatrzyć swój organizm w wigor, należy wypić szklankę napoju sporządzonego pół na pół przegotowanej wody z sokiem cytryny.
Problemy ze skórą, cerą bądź paznokciami i włosami, również można załagodzić lub nawet całkowicie zwalczyć stosując cytrynową kurację. Łamliwe paznokcie wystarczy zwilżać sokiem z cytryny dwa razy dziennie. Sok z cytryny można także wcierać w całe ciało, lub tylko te miejsca, w których zamierza się rozjaśnić skórę i ją zmiękczyć.
Porcja: 83g Kalorie: 20 kcl
Błonnik pokarmowy3,1 g
z cukrów19 kcal
z białek3,1 kcal
z alkoholu0 kcal
Food folate9,2E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0092 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,074 μg
Tłuszcz0,25 g
Tłuszcze nasycone0,032 μg
Węglowodany8,3 g
Total Folate9,2E-06 μg
Cukier2,1 g
Białko0,96 g
A1,3E-06 μg
B13,8E-05 mg
C0,054 mg
B67,9E-05 mg
E0,000125 mg
B30,000125 mg
B120 μg
B22,5E-05 mg
B50,000176 μg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna1,7E-05 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna9,2E-06 μg
A(IU)22 IU
Bete-karoten2,5E-06 μg
Alfa-karoten8,3E-07 μg
Omega-30,022 mg
Omega-60,053 mg
Fosfor0,013 mg
Magnez0,0083 mg
Potas0,118 mg
Sód0,0032 μg
Wapń0,036 mg
Żelazo0,542 mg
Cynk6,7E-05 mg
Mangan2,5E-05 μg
Miedź0,000124 μg
Selen3,3E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,01 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml