Nektarynka

nazwa

Jako drzewo nektarynka osiąga wysokość do 6 metrów i żyje ok. 30 lat. Jej kora jest podłużnie spękana u dołu prawie czarna, a wyżej ciemno brunatno szara. Liście nektarynki są lancetowate, faliście ząbkowane, błyszczące. Kwiaty jej są pięciokrotne o licznych słupkach i pręcikach, kwitnie przed pojawieniem się liści w kwietniu. Nektarynka zawiera się w grupie odmian brzoskwini zwyczajnej. Charakteryzuje się gładką skórką owoców. Jest ona równocześnie czerwona, błyszcząca i pokrywa zazwyczaj żółty rzadko biały miąższ, który daje się łatwo oddzielić od pestki. Owoc nektarynki w smaku jest słodki, jednak niektóre typy są kwaskowate tak jak śliwka. Wyróżnia go soczystość i aromatyczność. Nektarynka posiada pestkę i waży od 100 do 200 gram.

Historia

Historycznie nektarynka to odmiana brzoskwini, jednak owocująca bez zamszowej skórki. Kiedyś błędnie uważano że owoc ów powstał z krzyżówki brzoskwini ze śliwką. Jednak badania genetyczne nie potwierdziły tego przypuszczenia. Mutacja nektarynki nastąpiła samorzutnie. Dopiero w XX wieku nektarynka zyskała na walorach smakowych przede wszystkim dzięki hodowcom z USA.

Pochodzenie

Obecnie nektarynki są uprawiane w takich miejscach jak Włochy, Francja, Hiszpania, Grecja, Kalifornia, Chile i Południowa Afryka. Nektarynka jest również uprawiana w Polsce, ale często przemarza w związku z minusowymi temperaturami podczas wiosennych nocy.

Zastosowanie

Najczęściej nektarynki stosowane są jako owoc deserowy. Gospodynie domowe jak i cukiernicy dodają je do lodów i ciast. Owoc wykorzystywany jest w różnego rodzaju przetworach typu dżemy, kompoty, soki, galaretki oraz likiery. Czasami suszy się je. Często nektarynki zapieka się i dodaje do pieczonego drobiu.

Właściwości

Nektarynki są słodsze od brzoskwiń, od których się wywodzą. Dzięki unowocześnianiu tego owocu przez Amerykanów zawierają więcej składników odżywczych. Charakteryzuje je większa ilość witaminy C niż brzoskwinie, już 2 nektarynki pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu człowieka na tę witaminę. Znane są wartości odżywcze czerwonego owocu: w 100 gramach zawiera się ok. 12 g węglowodanów, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, witamina A, C, beta karoten, witamina E, B1, B2, PP. Owoc nektarynki dostarcza organizmowi 203 kJ energii czyli ok. 48 kcal.

Wartości odżywcze

Porcja: 142g Kalorie: 62 kcl

Błonnik pokarmowy2,4   g

z cukrów54 kcal

z białek5,1 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość8,52E-05 g

Objętość235 g/m3

Food folate7,1E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,125   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,16   μg

Tłuszcz0,454   g

Tłuszcze nasycone0,036   μg

Węglowodany15   g

Total Folate7,1E-06   μg

Sacharoza6,9   g

Skrobia0,099   g

Glukoza2,2   g

Maltoza0   g

Fruktoza1,9   g

Galaktoza0   g

Cukier11   g

Białko1,5   g

Tryptofan0,0071   g

Treonina0,013   g

Izoleucyna0,013   g

Leucine0,02   g

Lysine0,023   g

Metionina0,0085   g

Cystyna0,0071   g

Fenyloalanina0,03   g

Tyrosine0,0099   g

Walina0,018   g

Arginina0,013   g

Histydyna0,011   g

Alanina0,024   g

Kwas asparaginowy0,0087   g

Kwas glutaminowy0,048   g

Glicyna0,016   g

Prolina0,014   g

Seryna0,026   g

A2,4E-05   μg

B14,8E-05   mg

C0,0077   mg

B63,6E-05   mg

E0,0011   mg

Beta-Tocopherol1,4E-05 μg

Gamma-tocopherol1,4E-05 μg

Delta-tocopherol1,4E-05 μg

B30,0016   mg

B120   μg

B23,8E-05   mg

B50,000263   μg

B90   μg

K3,1E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0,000139   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0,000185   μg

A(IU)471   IU

Bete-karoten0,000213 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,0028 mg

Omega-60,158 mg

Fosfor0,037   mg

Magnez0,013   mg

Potas0,285   mg

Sód0   μg

Wapń0,0085   mg

Żelazo0,000398   mg

Cynk0,000241   mg

Mangan7,7E-05   μg

Miedź0,000122   μg

Selen0   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %