ßßß
To produkt spożywczy powstały z płynu tj soku, wywaru itp. oraz substancji zagęszczających które nadają jej odpowiednią konsystencję. Do wyrobu galaretki używa się dwóch podstawowych substancji żelujących: żelatyny wieprzowej i wołowej oraz agaru. Żelatyna jest substancją naturalnie zawarta w skórze, kościach i chrząstkach pozyskuje się ja w drodze hydrolizy, agar zaś jest produktem pochodzenia roślinnego zawartym w jednym z gatunków Indyjskich drzew.
Historia galaretki jest stosunkowo krótka sięga bowiem zaledwie XIX wieku, pierwszym jej pomysłodawcą i wynalazcą byl Peter Cooper- amerykański przedsiębiorca jego produkt nie zyskał jednak uznania, prawdziwą galaretka nazwać można dopiero wynalazek Pearle Waiat , który zmuszony względami finansowymi sprzedał swój wynalazek. Początkowo przemysłowo produkowana galaretka występowała jedynie w 4 smakach.
Galaretki możemy zasadniczo podzielić ze względu na i przeznaczenie jedne są słodkim deserem wieńczącym posiłek inne zaś stanowią przekąskę na nie jednym przyjęciu.
Galaretki słodkie stanowią same w sobie doskonały i zdrowy deser. Przemysłowo prodkowane galaretki zawierają substancje chemiczne i barwniki. Domowego wyrobu galaretkikuchni z naturalnych składników, wybranego soku i żelatyny Galaretkę spożywa się ze świeżymi owocami szczególnie jagodowymi, bitej śmietany, kremu, bakalii, lodów czy czekolady. Bardzo często galaretki stanowią również zwieńczenie owocowych ciast czy serników. Przygotowując takie ciasta należy jednak pamiętać iż kiwi jest owocem którego sok sprawia ze galaretka nigdy dobrze nie zastygnie. Mówiąc o galaretkach nie można zapomnieć o gotowych konfekcjonowanych cukierkach i jest min galaretka w czekoladzie lub galaretka obtoczona w cukrze krysztale.
Słone galaretki w kuchni polskiej od zawsze zajmowały swe zaszczytne miejsce, jednak szczególnie popularne stały się w okresie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Galaretki słone przyrządza się zazwyczaj na bazie mięsa a konkretnie wieprzowych nóżek i kolanek lub mięsa drobiowego. Doskonała galaretkę m przyrządza się z dodatkiem gotowanych ryb min karpia i dorsza. Galaretka a w tym przypadku raczej galareta jest produktem tak uniwersalnym, że można nią pokrywać wszelkiego rodzaju produkty min pieczony czy gotowany schab, szynkę konserwową i zawsze stworzymy z tego wręcz idealną przekąskę na przyjęcia szczególnie te zakrapiane alkoholem.
Galaretka w słodkim jest nie tylko smacznym ale i zdrowym deserem bowiem i ile nie dodajemy do niej dużej ilości śmietany czy kremu jest to deser niskokaloryczny. Ponadto wszelkiego rodzaju galaretki korzystnie wpływają na kondycje skóry włosów i paznokci. Słona galaretka szczególnie ta wykonana z wieprzowych nóżek posiada w sobie naturalny kolagen, który wzmaga produkcję mazi stawowej.
Porcja: 21g Kalorie: 47 kcl
Błonnik pokarmowy0,189 g
z cukrów56 kcal
z białek0,11 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość2,94E-05 g
Objętość15 g/m3
Food folate3,2E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,00021 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,0013 μg
Tłuszcz0,0053 g
Tłuszcze nasycone0,0015 μg
Węglowodany12 g
Total Folate3,2E-07 μg
Cukier0,01 g
Białko0,047 g
A0 μg
B11,2E-06 mg
C9,4E-05 mg
B66,3E-06 mg
E0 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0 μg
Delta-tocopherol0 μg
B31,8E-05 mg
B120 μg
B24,8E-06 mg
B54,1E-05 μg
B90 μg
K5,3E-08 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna3,8E-06 μg
A(IU)0,84 IU
Bete-karoten5,3E-07 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,000315 mg
Omega-60,000945 mg
Fosfor0,0013 mg
Magnez0,0013 mg
Potas0,0013 mg
Sód0,0034 μg
Wapń0,0013 mg
Żelazo3,9E-05 mg
Cynk6,3E-06 mg
Fluor1,5E-05 μg
Mangan2,8E-05 μg
Miedź3,6E-06 μg
Selen1,9E-07 μg
Cholesterol0 μg
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %