ßßß
Rodzaj deseru sporządzanego na bazie mleka i skrobi oraz dodatków w postaci cukru, aromatów, kakao, owoców i soku.
Budyń zaczerpnął swą nazwę od francuskiego słowa „boudin”, które oznacza kaszankę- rodzaj wędliny z zastygniętej krwi lub angielskiego pudding. Potrawy na bazie mąki w połączeniu z płynem, fakt ten zaczęto wykorzystywać do przygotowywania różnych dań, w tym budyniu.
Do sporządzenia budyniu potrzebne jest mleko,proszek budyniowy oraz cukier.Budyń można przyrządzić również na bazie zółtek jaj cukru mleka oraz mąki ziemniaczanej. Można użyć budyniu jako nadzienie do naleśników czy dodatek do ciast, nadzienie do pączków, słodkich bułek. Można podawać na ciepło lub ostudzić, doskonalym dodatkiem do tego deseru jest sok lub przecier owocowy, bita śmietana, orzechy, czekolada czy świeże owoce.Budyń to glówny skladnik tradycyjnego angielskiego deseru - “Triflle”.
Budyń występuje w postaci półproduktu jako proszek w torebce 40 g, 45 g, 60 g. Na rynku dostępne są następujące smaki: waniliowy, czekoladowy, śmietankowy, kokosowy, bananowy itp.. Można spotkać wersje budyniu z cukrem lub bez, do tradycyjnego sporządzania z mlekiem lub na szybko z wodą – budyń instant.
Dzięki zawartości mleka, budyń jest doskonałym źródłem wapnia. Wartość odżywcza jest zależna od dodatków, natomiast ilość cukru w deserze może być regulowana albo wykluczona, dlatego diabetycy nie muszą rezygnować z jego spożywania.
Porcja: 147g Kalorie: 0,168 kcl
Błonnik pokarmowy0,333 g
z cukrów0,126 kcal
z białek0,012 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość1,2E-06 g
Objętość118 g/m3
Food folate5,2E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone1,5 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,183 μg
Tłuszcz4,1 g
Tłuszcze nasycone2,1 μg
Węglowodany29 g
Total Folate5,2E-06 μg
Sacharoza21 g
Glukoza0 g
Maltoza0 g
Fruktoza0 g
Galaktoza0 g
Cukier23 g
Białko3,8 g
Tryptofan0,057 g
Treonina0,183 g
Izoleucyna0,244 g
Leucine0,396 g
Lysine0,319 g
Metionina0,101 g
Cystyna0,039 g
Fenyloalanina0,198 g
Tyrosine0,195 g
Walina0,273 g
Arginina0,163 g
Histydyna0,11 g
Alanina0,144 g
Kwas asparaginowy0,315 g
Kwas glutaminowy0,856 g
Glicyna0,091 g
Prolina0,387 g
Seryna0,221 g
A3,3E-05 μg
B14,1E-05 mg
C0,000764 mg
B66,6E-05 mg
E0,000176 mg
Beta-Tocopherol1,2E-05 μg
Gamma-tocopherol0,0013 μg
Delta-tocopherol0,000562 μg
B30,000133 mg
B123,7E-07 μg
B20,000172 mg
B50,000369 μg
B90 μg
K4,2E-07 μg
Retinol3,2E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna2E-06 μg
A(IU)125 IU
Bete-karoten1,2E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,047 mg
Omega-60,137 mg
Fosfor0,169 mg
Magnez0,017 mg
Potas0,181 mg
Sód0,279 μg
Wapń0,122 mg
Żelazo0,000348 mg
Cynk0,000478 mg
Fluor3,2E-05 μg
Mangan5,4E-05 μg
Miedź5,1E-05 μg
Selen2,7E-06 μg
Cholesterol0,011 μg
Fitosterol0 μg
Objętość(ml)0 ml