ßßß
Składniki :500 g mąki pszennej (typ 650)250 ml mleka70 g cukru75 g masła25 g świeżych drożdży1/4 łyżeczki kurkumyszczypta solioraz:gotowa masa makowa (ok 400 g)rozbełtane jajkoMąkę przesiej do sporej miski i pod przykryciem odstaw w ciepłe miejsce na czas przygotowywania pozostałych składników.Część mleka (ok 50 ml) odlej do niewielkiego kubka i rozkrusz do niego drożdże, daj szczyptę mąki i cukru, po czym odstaw do podwojenia objętości – słowem: zrób zaczyn.Rozpuść masło, do garnuszka można dodać pozostałe mleko – masło szybciej ostygnie, a mleko stanie się letnie.Kiedy zaczyn wyraźnie podrośnie, wlej go do przesianej mąki, wsyp cukier, kurkumę, szczyptę soli i dodaj mleko połączone z masłem.Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się gładkie, sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione uformuj w kulę i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmie to przynajmniej godzinę).Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i jeszcze raz wyrób, następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50×30 cm (oczywiście w przybliżeniu).Na tak przygotowany płat ciasta nałóż około półcentymetrową warstwę maku, zostawiając 5 centymetrów wolnego miejsca z jednej strony – zwiń jak na roladę (wzdłuż dłuższego boku, czyli „zawijas” ma mieć pół metra). Lekko spłaszcz i potnij na dwanaście równych kawałków (w przybliżeniu po 4 cm szerokie), po czym każdy z nich naciśnij na środku patyczkiem do szaszłyków albo drewnianą łyżką tak, aby brzegi się uniosły, odsłaniając nadzienie.Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ostatniego już wyrośnięcia na maksymalnie kwadrans.Napuszone drożdżówki posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.


Related PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremBliny pszenno-gryczaneBabka na winie musującymDrożdżowe babeczki z truskawkami„Sentymentalne” drożdżówki z budyniem