Wykonanie
Moja babcia jakiś czas temu obdarowała mnie
mrożonymi truskawkami. Zamroziła je w zeszłym roku dla mojego syna a następnie zapomniała o nich do marca. Z jednej strony nie jest źle. Bardzo tęsknię za
truskawkami więc to była dla mnie miła niespodzianka. Moje poranne koktajle zyskały nowy, smaczny i poprawiający humor składnik. Lepiej być nie może. A może jednak może? Drożdżówki z
truskawkami.. co Wy na to? Pierwsza partia pojechała ze mną do Warszawy i zjadłyśmy je z koleżanką w okamgnieniu. Nie doczekały się zdjęcia bo zostały pochłonięte w drodze. Dlatego powstała druga partia. Po raz kolejny wyszły super. Są naprawdę świetne. Zamiast
truskawek użyjcie ulubionych
owoców lub
dżemu. Możecie także polać je lukrem lub posypać kruszonką.
Składniki:260 g
mąki pszennej40 g
cukruszczypta
soli40 g miękkiego
masła pokrojonego w kawałki1
jajko120 ml
mleka30 g świeżych
drożdżytruskawki pokrojone w kawałkiWykonanie:
Drożdże pokrusz do miski. Zalej je ciepłym
mlekiem i
cukrem. Odstaw na bok aż zaczną bąbelkować. W dużej misce wymieszaj
mąkę z
masłem. Zrób to rękami-
masło rozcieraj z
mąką. Dodaj
sól,
drożdże i
jajko. Wlej zaczyn i wyrabiaj ciasto. Dosyp
mąki jeśli to konieczne. Wyrabiaj kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia - aż podwoi objętość. Po tym czasie uformuj kulki i spłaszcz je. Ręką lub dnem szklanki zrób niewielkie wgłębienie. Włóż w nie
truskawki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.Smacznego!