ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z rabarbarem i truskawką

Drożdżówki z rabarbarem i truskawką

nazwa

Wykonanie

Zapachniało latem:) Rabarbar i truskawki to przecież smaki lata, ale dzięki zapasom w lodówce udało się go uzyskać trochę wcześniej. Bardzo smaczne, wilgotne i najprostsze drożdżówki - ślimaczkowe.
Składniki:
0,5 szklanka letniego mleka
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżek cukru
60g masła, roztopionego i ostudzonego
20g świeżych drożdży
szczypta soli
Zrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i mąki oraz 0,5 szklanki mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Dokładnie wyrobić ręcznie lub w maszynie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).
Nadzienie:
garść truskawek (mogą być mrożone)
garść rabarbaru ( może być mrożony)
2-3 łyżki cukru
Owoce zagotować z minimalną ilością wody, dodać cukier. Gotować na małym ogniu aż część wody odparuje a mieszanka zgęstnieje. Przestudzić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, oderwać kawałek wielkości małej pięści, który cienko rozwałkować i ułożyć na dnie posmarowanego tłuszczem naczynia - by dżem nie wyciekał. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Pokroić na około 1,5 - 2 cm kawałki i ułożyć w naczyniu zostawiając spore odstępy. Piec w temp. 180st. C przez około 20-30min. Wystudzić, polukrować.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/04/drozdzowki-z-rabarbarem-i-truskawka.html