Wykonanie
Ciasto drożdżowe wyjątkowo sprawdza się przez całe lato. Babeczki
drożdżowe z
truskawkami. Niezwykle puszyste, bo wyrośnięte trzy
razy, niezbyt słodkie, orzeźwiające dzięki
owocom. Nie ma nic lepszego do popołudniowej
kawy. Taki deser
rodem z lamusa.
2 szkl
mąki pszennej2
jajka150 ml
mleka120 g mała50 g świeżych
drożdży1/2 szkl
cukru100 g
masła1 szkl
mąki1/2 szkl
cukru1/2 kg
truskawek-
Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego
drożdże, dodajemy 1 łyżkę
cukru i 1 łyżkę
mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.-
Mąkę przesiewamy, doprawiamy odrobiną
soli, resztą
cukru.-
Masło roztapiamy i odrobinę studzimy, dokładnie ubijamy z 2
jajkami.- Do
mąki dolewamy zaczyn i
masło z
jajkami. Wyrabiamy łyżką na w miarę gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia.- W tym czasie myjemy i kroimy
truskawki oraz przygotowujemy z
masła,
mąki i
cukru kruszonkę. W palcach rozcieramy składniki do konsystencji mokrego piasku.- Wyrośnięte
ciasto drożdżowe przekładamy do foremki na babeczki. Ale pamiętajmy, że każdą z nich napełniamy do 3/4 wysokości, gdyż ciasto jeszcze urośnie.- Na ciasto układamy pokrojone
truskawki i posypujemy kruszonką. Następnie odstawiamy i rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy na termoobiegu przez 20 minut.Smacznego:)