ßßß
2 szkl mąki pszennej2 jajka150 ml mleka120 g mała50 g świeżych drożdży1/2 szkl cukru100 g masła1 szkl mąki1/2 szkl cukru1/2 kg truskawek- Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.- Mąkę przesiewamy, doprawiamy odrobiną soli, resztą cukru.- Masło roztapiamy i odrobinę studzimy, dokładnie ubijamy z 2 jajkami.- Do mąki dolewamy zaczyn i masło z jajkami. Wyrabiamy łyżką na w miarę gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia.- W tym czasie myjemy i kroimy truskawki oraz przygotowujemy z masła, mąki i cukru kruszonkę. W palcach rozcieramy składniki do konsystencji mokrego piasku.- Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do foremki na babeczki. Ale pamiętajmy, że każdą z nich napełniamy do 3/4 wysokości, gdyż ciasto jeszcze urośnie.- Na ciasto układamy pokrojone truskawki i posypujemy kruszonką. Następnie odstawiamy i rozgrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy na termoobiegu przez 20 minut.Smacznego:)