ßßß
280g mąki pszennej10g świeżych drożdży125ml ciepłego mleka1 jajko30g płynnego masła15g płynnego masła do smarowania4 łyżki cukru1 łyżeczka soliDrożdże rozpuścić w mleku z 1/3 ilości mąki. Odstawić, aby "ruszyły" na ok 20 min.Dodać resztę mąki, jajko, cukier, sól i 30 g rozpuszczonego masła. Zagniatać aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki, by nie kleiło się do dłoni. Włożyć je do miski wysmarowanej masłem i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 2 paski o szerokości 10 cm. Każdy pasek podzielić na 4 części. Powstanie 8 małych prostokątów.Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, zwinąć posmarowaną powierzchnią do środka tak, aby spodnia część wystawała ok. 1 cm. Kawałki układać na blasze dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Całość jeszcze raz posmarować masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku 10-15 minut.