Wykonanie
            Dzisiaj przyszedł czas na bułeczki. Miałam ostatnio ogromną ochotę na takie domowe pyszności. Nie mają idealnego kształtu, mają nieco twardą skórkę (nie trzymajcie ich zbyt długo w piekarniku! ;)), ale komu to przeszkodza, skoro smakują idealnie. Następnym razem dodam wiecej 
cukru i będą całkiem na słodko. Można iść do sklepu i kupić takie pyszne, złociste i w ogóle, ale lepiej 
mieć satysfakcje, że zrobiło się je samemu. Uwierzcie, że wtedy smakują jeszcze lepiej ;)

Co potrzebujemy:Ciasto4 szklanki 
mąki pszennejszklanka 
mleka1/2 szklanki 
cukru2 
jajka100 g 
masła25-30 g 
drożdżyszczypta 
soliKruszonka50 g 
masła0,5 szklanki 
mąki70 g 
cukru1. Ciasto. 
Drożdże rozpuszczamy w letnim 
mleku, dodajemy 
mąkę, roztopione 
masło i szczyptę 
soli. Ubijamy 
jajka z 
cukrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby ciasto wyrosło.2. Z ciasta formujemy kulki. Jeśli będzie klejące, dodajemy 
mąki. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Robiłam ja troszkę na oko. Do miękkiego 
masła dodajemy troszkę 
mąki i 
cukru. Wyrabiamy ręką ciasto i dodajemy znów 
makę i 
cukier, aż uzyskamy twardą masę. Nastepnie ścieramy ją na tartce o małych oczkach i obsypujemy babeczki. Bułeczki możemy wcześniej przesmarować 
białkiem.3. Pieczemy w 180 stopniach około 20-30 minut. (Trzymałam 30 minut i skórka wyszła nieco twarda, więc lepiej wyjać troszkę wcześniej)SMACZNEGO
