Wykonanie
            To na pewno będzie stały element moich wypieków:) Pyszne okrągłe bułeczki, od pieczenia których pachnie w całym domu a ze świeżym 
masełkiem smakują jak u mamy...

składniki:ok. 500 g 
mąki pszennej (najlepiej chlebowej)ok. 200-250ml ciepłego 
mleka15 g świeżych 
drożdży1 
jajko20 g miękkiego 
masła2 łyżeczki 
cukru1 łyżeczka 
soliZ 
drożdży, pół szklanki 
mleka, 2 łyżeczek 
mąki i 2 łyżeczek 
cukru przygotowujemy zaczyn . Odstawiamy na ok. 30 min.W misce mieszamy 
mąkę z 
solą, dodajemy 
jajko i 
masło, wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie powoli wlewając resztę 
mleka mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego 
mleka). Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami do dołu. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut, aż będą rumiane.

Smacznego!