ßßß
 
            
         SKŁADNIKI2 szklanki mąki pszennej2 łyżki rozpuszczonego masła3 jajka1/2 szklanki cukruszczypta soliowoce: jagody, truskawki, wiśnie, czereśnie - do wyboru do kolorurozczyn30 g drożdży3 łyżki mąki3 łyżki cukru1/2 szklanki mlekaJAK TO ZROBIĆZaczynamy od rozczynu. Mleko z cukrem lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże, mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Masło rozpuszczamy, studzimy.Mąkę przesiewamy, wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy rozbełtane jajka, wystudzone masło, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto na gładką masę, przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 - 60 minut.Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na duży placek. Przekładamy na natłuszczoną blachę. Wykładamy owoce. Blachę przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 15 minut.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 - 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Moje rady1. Owoce należy powciskać w ciasto, a nie ułożyć jak w moim przypadku. lub2. Ciasto przedzielić na pół, rozwałkować na dwa placki. Jeden placek położyć na dnie blachy, potem owoce, a drugim plackiem przykryć całość.3. Ciasto zamiast wałkować, możemy od razu wyłożyć na blaszkę i delikatnie, rękoma uformować placek.
SKŁADNIKI2 szklanki mąki pszennej2 łyżki rozpuszczonego masła3 jajka1/2 szklanki cukruszczypta soliowoce: jagody, truskawki, wiśnie, czereśnie - do wyboru do kolorurozczyn30 g drożdży3 łyżki mąki3 łyżki cukru1/2 szklanki mlekaJAK TO ZROBIĆZaczynamy od rozczynu. Mleko z cukrem lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże, mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Masło rozpuszczamy, studzimy.Mąkę przesiewamy, wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy rozbełtane jajka, wystudzone masło, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto na gładką masę, przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 - 60 minut.Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na duży placek. Przekładamy na natłuszczoną blachę. Wykładamy owoce. Blachę przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 15 minut.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 - 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Moje rady1. Owoce należy powciskać w ciasto, a nie ułożyć jak w moim przypadku. lub2. Ciasto przedzielić na pół, rozwałkować na dwa placki. Jeden placek położyć na dnie blachy, potem owoce, a drugim plackiem przykryć całość.3. Ciasto zamiast wałkować, możemy od razu wyłożyć na blaszkę i delikatnie, rękoma uformować placek.