Wykonanie
Niedziela, więc ciasto. Ten weekend był wyjątkowo gorący, dlatego ciasto musi być lekkie i pyszne. Postawiliśmy na
drożdżowe z
truskawkami i dużą ilością kruszonki. Idealne ciasto na taką pogodę :)przepis na keksówkę o długości 20cm
CIASTO:400g
mąki pszennej2
jajka30 g
drożdży80 g
masła0,3 l
mlekapół szklanki
cukruszczypta
soli+ 300g
truskawekKRUSZONKA:3 łyżki
masła2 łyżki
cukruok. 4 łyżek
mąkiPrzygotować zaczyn. Do miski rozkrusz
drożdże, zasyp je łyżeczką
cukru, zalej szklanką ciepłego
mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę
soli, na to wylej zarośnięty zaczyn.
Jajka roztrzep z
cukrem, dołóż do pozostałych składników. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie
mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone
masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie
mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj kruszonkę:
Masło ucieraj z
cukrem, następnie dodawaj
mąkę i wyrabiaj do powstania grudek.Po ok. 1h ponownie zagnieć ciasto, a następnie przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż umyte
truskawki oraz kruszonkę. Ciasto piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.Smacznego :)