ßßß
Dzień dobry słoneczka, ale dzisiaj jest piękny dzień. Poranek zaczęłam dość wcześnie i z uśmiechem. Przygotowałam śniadanko i zjedliśmy je wspólnie z mężusiem, który ma dzisiaj urodzinki. Potem kawka i takie pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Wyszły obłędne w smaku i zrobię je jeszcze w następnym tygodniu. Trzeba korzystać póki są truskawki, a w zasadzie potem można je zrobić z innymi owocami. Pogoda cudna, poranek słoneczny i taki rześki i nie ma dzisiaj być aż takich upałów. Jakie macie plany na sobotę ? my weekend spędzamy razem, rodzinnie. Jutro mamy gości a dzisiaj cieszymy się sobą. A wracając do drożdżówek to polecam wam ten przepis, robię go już od lat i wychodzą z niego pyszne buły, zawsze się udają. Z całego serca polecam. Życzę wam cudownej soboty, uśmiechu i radości.Składniki:ciasto- 600 g mąki pszennej- 40 g świeżych drożdży- szczypta soli- 2 jajka + 1 żółtko- 100 g cukru- 100 g masła- 250 g mlekadodatkowo - 400 g truskawekkruszonka- 50 g masła- 80 g mąki- 60 g cukruDo miski wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru, rozcieramy je łyżką tak długo, aż zrobią się płynne. Dodajemy ciepłe mleko (max 37 stopni) i łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Masło podgrzewamy w garnuszku, aż się rozpuści i studzimy. Następnie do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier i mąkę oraz dodajemy jajka i żółtko, roztopione masło. Wlewamy rozczyn drożdżowy. Białko zostawiamy do posmarowania bułek przed upieczeniem.Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 , 5 godziny.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy 16 kulek i układamy je na blaszce, lekko je spłaszczamy. Zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.Truskawki kroimy na kawałki, przygotowujemy kruszonkę - masło, cukier i mąkę rozcieramy w palcach, aż składniki się połączą.Następnie w każdej bułce szklanką robimy na środku wgłębienie do samego dołu, smarujemy całość rozbełtanym białkiem i układamy truskawki i posypujemy kruszonką.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy drożdżówki przez 25 minut. Bułki po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, zostawiamy je na chwilę, aby przestygły. Następnie rozdzielamy je i układamy na kratce, aby całkowicie przestygły.Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.Smacznego.