Wykonanie
Dzień dobry słoneczka, ale dzisiaj jest piękny dzień. Poranek zaczęłam dość wcześnie i z uśmiechem. Przygotowałam śniadanko i zjedliśmy je wspólnie z mężusiem, który ma dzisiaj urodzinki.
Potem kawka i takie pyszne drożdżówki z
truskawkami i kruszonką. Wyszły obłędne w smaku i zrobię je jeszcze w następnym tygodniu. Trzeba korzystać
póki są
truskawki, a w zasadzie
potem można je zrobić z innymi
owocami. Pogoda cudna, poranek
słoneczny i taki
rześki i nie ma dzisiaj być aż takich upałów. Jakie macie
plany na sobotę ? my weekend spędzamy razem, rodzinnie. Jutro mamy gości a dzisiaj cieszymy się sobą. A wracając do drożdżówek to polecam wam ten przepis, robię go już od lat i wychodzą z niego pyszne buły, zawsze się udają. Z całego
serca polecam. Życzę wam cudownej soboty, uśmiechu i radości.Składniki:ciasto- 600 g
mąki pszennej- 40 g świeżych
drożdży- szczypta
soli- 2
jajka + 1
żółtko- 100 g
cukru- 100 g
masła- 250 g
mlekadodatkowo - 400 g
truskawekkruszonka- 50 g
masła- 80 g
mąki- 60 g
cukruDo miski wkruszamy
drożdże i dodajemy łyżkę
cukru, rozcieramy je łyżką tak długo, aż zrobią się płynne. Dodajemy ciepłe
mleko (max 37 stopni) i łyżkę
mąki. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut.
Masło podgrzewamy w garnuszku, aż się rozpuści i studzimy. Następnie do miski wsypujemy
mąkę, szczyptę
soli,
cukier i
mąkę oraz dodajemy
jajka i
żółtko, roztopione
masło. Wlewamy rozczyn
drożdżowy.
Białko zostawiamy do posmarowania
bułek przed upieczeniem.Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 , 5 godziny.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy 16 kulek i układamy je na blaszce, lekko je spłaszczamy. Zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.
Truskawki kroimy na kawałki, przygotowujemy kruszonkę -
masło,
cukier i
mąkę rozcieramy w palcach, aż składniki się połączą.Następnie w każdej
bułce szklanką robimy na środku wgłębienie do samego dołu, smarujemy całość rozbełtanym
białkiem i układamy
truskawki i posypujemy kruszonką.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy drożdżówki przez 25 minut.
Bułki po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, zostawiamy je na chwilę, aby przestygły. Następnie rozdzielamy je i układamy na kratce, aby całkowicie przestygły.Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.Smacznego.