ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry słoneczka, ale dzisiaj jest piękny dzień. Poranek zaczęłam dość wcześnie i z uśmiechem. Przygotowałam śniadanko i zjedliśmy je wspólnie z mężusiem, który ma dzisiaj urodzinki. Potem kawka i takie pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Wyszły obłędne w smaku i zrobię je jeszcze w następnym tygodniu. Trzeba korzystać pókitruskawki, a w zasadzie potem można je zrobić z innymi owocami. Pogoda cudna, poranek słoneczny i taki rześki i nie ma dzisiaj być aż takich upałów. Jakie macie plany na sobotę ? my weekend spędzamy razem, rodzinnie. Jutro mamy gości a dzisiaj cieszymy się sobą. A wracając do drożdżówek to polecam wam ten przepis, robię go już od lat i wychodzą z niego pyszne buły, zawsze się udają. Z całego serca polecam. Życzę wam cudownej soboty, uśmiechu i radości.
Składniki:
ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 250 g mleka
dodatkowo - 400 g truskawek
kruszonka
- 50 g masła
- 80 g mąki
- 60 g cukru
Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru, rozcieramy je łyżką tak długo, aż zrobią się płynne. Dodajemy ciepłe mleko (max 37 stopni) i łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Masło podgrzewamy w garnuszku, aż się rozpuści i studzimy. Następnie do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier i mąkę oraz dodajemy jajka i żółtko, roztopione masło. Wlewamy rozczyn drożdżowy. Białko zostawiamy do posmarowania bułek przed upieczeniem.
Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 , 5 godziny.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy 16 kulek i układamy je na blaszce, lekko je spłaszczamy. Zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.
Truskawki kroimy na kawałki, przygotowujemy kruszonkę - masło, cukier i mąkę rozcieramy w palcach, aż składniki się połączą.
Następnie w każdej bułce szklanką robimy na środku wgłębienie do samego dołu, smarujemy całość rozbełtanym białkiem i układamy truskawki i posypujemy kruszonką.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy drożdżówki przez 25 minut. Bułki po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, zostawiamy je na chwilę, aby przestygły. Następnie rozdzielamy je i układamy na kratce, aby całkowicie przestygły.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2019/06/drozdzowki-z-truskawkami-i-kruszonka.html