Wykonanie
Zapraszam na pyszne bułeczki
drożdżowe inne od wszystkich innych
drożdżowych wypieków, bułeczki odrywane. Chociaż upieczone z
mąki razowej są wyjątkowo puchate i mięciutkie. Bułeczki nie tylko wyjątkowo pyszne, ale bardzo zdrowe, bo w całości upieczone z
mąki orkiszowej. Od dawna już przymierzałam się do ich upieczenia. Teraz pełnia sezonu
truskawkowego, wiec w środku każdej bułeczki wylądowała ogromna, słodka
truskawka. Posypka z różanego
cukru (przepis tutaj) to dodatkowa atrakcja smakowa moich bułeczek, choć możesz posypać je zwykłym
cukrem lub całkowicie posykę
cukrową pominąć. Pracę bardzo sobie ułatwiłam, poniewaz ciasto przygotowałam wieczorem, bułeczki po ogrzaniu ciasta upiekłam natępnego dnia rano, w sam raz na drugie śniadanie.
Składniki:400 g
mąki orkiszowej (pół na pół 550 i razowej)160-170 ml
mleka50-60 g
cukru60 g
masła1
jajko i 1
żółtko1 op. suchych
drożdży1/3 łyżeczki
soli12 dużych
truskawekdodatkowo: 2 łyżki
mlekacukier np.różanyWykonanie: w małym garnuszku delikatnie podgrzać
mleko. Do
mleka wkroić kawałki
masłaodwarzone suche składniki umieścić w misie miksera, dolać
mleko i
jajka, następnie zagnieść jednolite, sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości lub umieścić na całą noc do wyrastania w lodówcejeśli ciasto wyrastało w lodówce wystawić je około godziny wcześniej, by się ogrzało. Zagnieść powtórnie i podzielić na 12 jednakowej wielkości kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środku ułożyć
truskawkę i zwinąć jak knedla. Układać w foremce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu bułeczkę obok bułeczki. Użyłam dużej formy do pieczenia
chleba.Przykryć foremkę z uformowanymi
bułkami i odstawić do napuszenia. Przed pieczenie posmarować każdą bułeczkę
mlekiem i posypać
cukrem różanympiec w 200`C 20 minut do zrumienieniaŻYCZĘ SMACZNEGO !