ßßß Cookit - przepis na Paryskie brioszki

Paryskie brioszki

nazwa

Wykonanie

Z wierzchu chrupiąca skórka , wewnątrz ciepłe, delikatne ciasto , na którym topi się masło - śniadaniowy przysmak wart zachodu...
Tak przeczytałam przy przepisie na te brioszki i tak faktycznie było...chrupiące z wierzchu , a wewnątrz delikatne...posmarowane masełkiem albo kremem czekoladowym ..pycha.
0,5 kg mąki
3 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki ciepłego mleka
20 dkg masła
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
masło do smarowania foremek
Mąkę wsypać do miski, formując w środku zagłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać z mlekiem, cukrem oraz niewielką ilością mąki z miski i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać do mąki i wraz z jajkami, solą i drożdżami i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie rosnąć i łatwo odchodzić od miski. Postawić pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 20 równych kawałków, a każdy z nich jeszcze raz w stosunku 2/3 do 1/3. Kawałki ciasta układać na posypanej mąką stolnicy i uformować z nich kule dłonią posypaną mąką.Foremki natłuścić masłem i umieścić w nich większe kule. W środku każdej z nich wycisnąć małe zagłębienie, umieścić w nim mniejszą kulkę i lekko przygnieść. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzać do 220 o C. Brioszki posmarować żółtkiem. Piec 15-20 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/10/paryskie-brioszki.html