ßßß
 
            
         Składniki:3 szklanki mąki5 dkg drożdży5 łyżek cukru2 jajka2 żółtkaszczypta soli1/2 szklanki mleka1/2 kostki masła
Składniki:3 szklanki mąki5 dkg drożdży5 łyżek cukru2 jajka2 żółtkaszczypta soli1/2 szklanki mleka1/2 kostki masła Wykonanie:Mleko podgrzać. Roztopić w nim masło. Kiedy mieszanina będzie lekko ciepła dodać drożdże.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Do miski wsypać przesianą mąkę. Dodać ubite jajka i mleko z masłem i drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyroścnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, przenieść na stolnicę i lekko rozwałkować ( na grubość ok. 1,5 cm). Szklanką wycinać kółka. Na środekwykładać łyżeczkę jagód i pół łyżeczki cukru. Skleić i formować bułeczki. Ułożyć na blaszce i poczekać, aż trochę podrosną. Posmarować po wierzchupozostałym białkiem. Piec w temp. 175 st. do zrumienienia. Najlepiej smakują ciepłe, ze szklanką mleka.
Wykonanie:Mleko podgrzać. Roztopić w nim masło. Kiedy mieszanina będzie lekko ciepła dodać drożdże.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Do miski wsypać przesianą mąkę. Dodać ubite jajka i mleko z masłem i drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyroścnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, przenieść na stolnicę i lekko rozwałkować ( na grubość ok. 1,5 cm). Szklanką wycinać kółka. Na środekwykładać łyżeczkę jagód i pół łyżeczki cukru. Skleić i formować bułeczki. Ułożyć na blaszce i poczekać, aż trochę podrosną. Posmarować po wierzchupozostałym białkiem. Piec w temp. 175 st. do zrumienienia. Najlepiej smakują ciepłe, ze szklanką mleka.