Wykonanie
Na ciasto:szklanka
mąki pszennej chlebowej1 1/3
mąki pszennej3/4 szklanki ciepłego
mleka4 czubate łyżki
cukrujajko i jedno
żółtkoszczypta
soli60 g roztopionego ciepłego
masła8 g suchych
drożdży na kruszonkę:łyżka
masła3 łyżki
mąkitruskawkijajko1.
Mleko,
cukier,
jajko,
żółtko wymieszać w misce, dodać
mąkę,
drożdże,
masło i
sól, wymieszać. Ciasto nie może się kleić, w razie potrzeby dodać
mąkę,2. Pozostawić w ciepłym miejscu 20 minut,3. Podzielić na 9 części uformować bułeczki, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,4. Pozostawić na 20 minut,5. Na środku kieliszkiem wydrążyć kółeczka , przycisnąć do samej blaszki, w dziurce ułożyć
truskawki,6. Posmarować
bułki jajkiem i posypać kruszonką (wymieszać
masło z
mąką,7. Piec 25 minut w 180 stopniach.