Wykonanie
Są, nareszcie są!
Truskawki, nasze polskie, już słodkie, już smaczne. A jak
truskawki to musi być ciasto!
Drożdżowe. Puszyste. Ciasto, które na myśl przywodzi dzieciństwo. Ciasto numer jeden, na które przepis przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Takie piekła babcia, takie piekła mama, takie piekę ja.
/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (jedna blaszka prostokątna):350g
mąki pszennej50g
drożdży60 ml
mleka1 szklanka
cukru2
jajka1/2 kostki
masłaszczypta
soli500g świeżych
truskawek+
masło,
bułka tarta (do wysmarowania blaszki)W naczyniu miksującym wymieszać
drożdże, 1 łyżkę
cukru, 100g
mąki i ciepłe
mleko. Nastawić maszynę: obroty 3, temperatura 40 stopni. Włączyć. Dodać
jajka, resztę
cukru,
mąki oraz szczyptę
soli. Nastawić: obroty 10C, czas 2 minuty. Włączyć. Dodać rozpuszczone
masło (lekko ostudzone), nastawić: obroty 10C, czas 2 minuty. Włączyć. Wyłożyć ciasto na stolnicę, zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Blaszkę wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Przełożyć do blaszki, rozłożyć równomiernie. Na wierzchu ułożyć
truskawki (umyte i pozbawione szypułek). Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.