ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

DROŻDŻOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Są, nareszcie są! Truskawki, nasze polskie, już słodkie, już smaczne. A jak truskawki to musi być ciasto! Drożdżowe. Puszyste. Ciasto, które na myśl przywodzi dzieciństwo. Ciasto numer jeden, na które przepis przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Takie piekła babcia, takie piekła mama, takie piekę ja.
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (jedna blaszka prostokątna):
350g mąki pszennej
50g drożdży
60 ml mleka
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 kostki masła
szczypta soli
500g świeżych truskawek
+ masło, bułka tarta (do wysmarowania blaszki)
W naczyniu miksującym wymieszać drożdże, 1 łyżkę cukru, 100g mąki i ciepłe mleko. Nastawić maszynę: obroty 3, temperatura 40 stopni. Włączyć. Dodać jajka, resztę cukru, mąki oraz szczyptę soli. Nastawić: obroty 10C, czas 2 minuty. Włączyć. Dodać rozpuszczone masło (lekko ostudzone), nastawić: obroty 10C, czas 2 minuty. Włączyć. Wyłożyć ciasto na stolnicę, zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do blaszki, rozłożyć równomiernie. Na wierzchu ułożyć truskawki (umyte i pozbawione szypułek). Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/05/sobota-ze-speedcookiem-drozdzowe-ciasto.html