ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Chyba już kończą się truskawki, a ja nic z nich nowego nie przygotowałam. Nadrabiam braki i zapraszam na pyszne drożdżówki z truskawkami. Truskaweczki były wyjątkowo dorodne, słodkie i aromatyczne, w sam raz do ciasta. Puszyste drożdżowe ciasto, chrupiąca kruszonka i soczyste truskawki to kwintesencja idealnej drożdżówki.
Zapraszam)
Składniki na 14 dużych bułeczek: na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
18 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
60 gr stopionego masła
2 jajka+ 1 jajko do posmarowania bułeczek
szczypta soli na nadzienie:
500 g truskawek
8 łyżeczek mączki migdałowej lub bułki tartej na kruszonkę:
¾ szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
60 g zimnegoa masła
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki dwie godziny wcześniej.
Obie mąki przesiewamy. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 15 min. Jajko i żółtko roztrzepujemy z resztą cukru. Masło topimy w garnuszku i lekko studzimy. Do miski z mąka dodajemy rozczyn z drożdży, jajka z cukrem i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto.
Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1 , 5- 2 godziny.
Truskawki szybko myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i odrywamy ogonki.
Składniki na kruszonkę sypiemy do miski, rozcieramy zimne masło i zagniatamy kruszonke.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, nadajemy ksztalt prostokąta i składamy w kopertę w celu odgazowania. Prawy bok do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.
Ciasto dzielimy na 14 równych części. Pomocna tutaj jest waga, u mnie każdy kawałek ważył ok. 70 g. Formujemy bułeczki, kładziemy w pewnej odległości, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do napuszenia. Dnem szklanki w każdej bułeczce robimy wgłębienie, do środka sypiemy pół łyżeczki zmielonych migdałów i układamy truskawki. Brzegi bułeczek smarujemy rozmąconym jajkiem, a całość obsypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku 22-25 minut.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2015/06/drozdzowki-z-truskawkami-i-kruszonka.html