Wykonanie
Chyba już kończą się
truskawki, a ja nic z nich nowego nie przygotowałam. Nadrabiam
braki i zapraszam na pyszne drożdżówki z
truskawkami. Truskaweczki były wyjątkowo dorodne, słodkie i aromatyczne, w sam raz do ciasta. Puszyste
drożdżowe ciasto, chrupiąca kruszonka i soczyste
truskawki to kwintesencja idealnej drożdżówki.Zapraszam)
Składniki na 14 dużych bułeczek: na ciasto:500 g
mąki pszennej250 ml
mleka18 g świeżych
drożdży4 łyżki
cukru60 gr stopionego
masła2 jajka+ 1
jajko do posmarowania bułeczekszczypta
soli na nadzienie:500 g
truskawek8 łyżeczek
mączki migdałowej lub
bułki tartej na kruszonkę:¾ szklanki
mąki pszennej5 łyżek
cukru60 g zimnegoa
masłaWszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej, dlatego najlepiej wyjąć je z lodówki dwie godziny wcześniej.Obie
mąki przesiewamy.
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 łyżki
cukru, 1 łyżkę
mąki i 1/2 szkl. ciepłego
mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 15 min.
Jajko i
żółtko roztrzepujemy z resztą
cukru.
Masło topimy w garnuszku i lekko studzimy. Do miski z
mąka dodajemy rozczyn z
drożdży,
jajka z
cukrem i resztę
mleka. Wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione
masło. Ponownie wyrabiamy na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto.Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1 , 5- 2 godziny.
Truskawki szybko myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i odrywamy ogonki.Składniki na kruszonkę sypiemy do miski, rozcieramy zimne
masło i zagniatamy kruszonke.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony
mąką blat, nadajemy ksztalt prostokąta i składamy w kopertę w celu odgazowania. Prawy bok do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.Ciasto dzielimy na 14 równych części. Pomocna tutaj jest waga, u mnie każdy kawałek ważył ok. 70 g. Formujemy bułeczki, kładziemy w pewnej odległości, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do napuszenia. Dnem szklanki w każdej bułeczce robimy wgłębienie, do środka sypiemy pół łyżeczki zmielonych
migdałów i układamy
truskawki. Brzegi bułeczek smarujemy rozmąconym
jajkiem, a całość obsypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku 22-25 minut.