Małże

nazwa

Są to mięczaki zamieszkujące środowisko wodne wszystkich szerokości geograficznych. Mogą występować w przybrzeżnych płyciznach wód morskich lub w morskich głębinach i wodach słodkich. W Polsce małże określa się także terminem „omułki” czy „mule” lub „bouchot” od miejsca, do którego doczepia się mięczak przeznaczony do hodowli. Jest to po prostu celowo wbity w dno morskie drąg. Małże od wieków były pożywieniem rybaków i marynarzy.

Zastosowanie

Małże zalicza się do owoców morza, dlatego można je łączyć z innymi tego typu produktami. Elementem kulinarnym małży jest mięso pochodzące z wnętrza muszli. Może ono być koloru żółtego, czerwonego bądź pomarańczowego.

Przygotowanie

Małże gotuje się w skorupie, którą przed ugotowaniem należy oczyścić z zewnątrz. Mięczaki gotuje się bez użycia wody, ponieważ podczas obróbki termicznej wydziela się sok. Gotowanie trwa zaledwie 2 minuty i w tym czasie skorupa powinna się otworzyć. Jeśli tak się nie stanie, istnieje duże prawdopodobieństwo, że małża nie jest świeża. Do spożycia nie nadaje się mięczak, którego skorupa już po zakupieniu jest otwarta lub pęknięta.

Podanie

Małże należy przygotowywać z dodatkiem wermutu lub białego wina. Można je dusić w towarzystwie przypraw: szalotki, czosnku czy ziół. Azjatyckiego charakteru nabiorą małże doprawione kokosem, imbirem, trawą cytrynową lub chili. Małże należy dusić krótko, gdyż dłuższa obróbka termiczna grozi przegotowaniem i mięsko stanie się gumowate. Małże spożywa się specjalnymi sztućcami albo samą skorupką. Małże można również jeść na surowo, zapiekać, gotować na parze, smażyć czy marynować. W Stanach Zjednoczonych małże spożywa się w zupie o nazwie „clam chowder”, w skład której oprócz mięsa małży wchodzi mleko lub śmietana, ziemniaki oraz bekon. Inne odmiany tej zupy dopuszczają dodanie pomidorów czy pozostaniu przy konsystencji bulionu. W Hiszpanii popularnym daniem jest paelle marinara: danie podawane na patelni, na której umieszcza się ryś, a na nim owoce morza, w tym małże. Pomysł na spaghetti z małżami to: makaron, małże, szynka parmeńska, ser parmezan, czosnek, cebulka i białe wino. Małże świetnie smakują w sałatce z pomidorem, rukolą, kiszonym ogórkiem, papryką, bazylią, doprawioną sosem winegret. Warto spróbować małży duszonych na parze z warzywami czy małży w sosie curry. Można je zapiec z serem w maśle czosnkowym.

Właściwości

Małże zalicza się do afrodyzjaków. Są bardzo zdrowe: bogate w kwas omega-3, witaminy z grupy B – niacynę, witaminę PP, B12. Przeciwdziałają one anemii i chorobom neurologicznym. Zawierają też witaminy A i D. Małże morskie są bogate w wapń, który wpływa na kości oraz w cynk odpowiedzialny za stan włosów skóry oraz za popęd seksualny. Mają sporo jodu, żelaza, magnezu, selenu i fluoru. Obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają nowotworom.

Wartości odżywcze

Porcja: 55g Kalorie: 68 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów12 kcal

z białek38 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość5,5E-05 g

Objętość54 g/m3

Food folate7,7E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,676   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,515   μg

Tłuszcz2   g

Tłuszcze nasycone0,438   μg

Węglowodany3   g

Total Folate1E-05   μg

Cukier0   g

Białko0,0089   g

Tryptofan0,145   g

Treonina0,393   g

Izoleucyna0,398   g

Leucine0,661   g

Lysine0,654   g

Metionina0,293   g

Cystyna0,152   g

Fenyloalanina0,328   g

Tyrosine0,312   g

Walina0,412   g

Arginina0,667   g

Histydyna0,174   g

Alanina0,528   g

Kwas asparaginowy0,885   g

Kwas glutaminowy1,3   g

Glicyna0,48   g

Prolina0,469   g

Seryna0,407   g

A5,8E-05   μg

B13,9E-05   mg

C0,0046   mg

B62,7E-05   mg

E0,000393   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol5,5E-06 μg

B30,000849   mg

B122,2E-05   μg

B20,000104   mg

B50,000192   μg

B92,5E-06   μg

K1,4E-07   μg

Retinol5,8E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)192   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,132 mg

Omega-60,352 mg

Fosfor0,133   mg

Magnez0,01   mg

Potas0,238   mg

Sód0,11   μg

Wapń0,032   mg

Żelazo0,0062   mg

Cynk0,000705   mg

Mangan0,000241   μg

Miedź0,000209   μg

Selen2E-05   μg

Cholesterol0,025   μg

Objętość(ml)0   ml