ßßß Cookit - przepis na Spaghettini z małżami i pomidorami

Spaghettini z małżami i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu leżakowała u mnie puszka małży w sosie prowansalskim, które w końcu postanowiłam wykorzystać. Mówiąc szczerze, to już nie pamiętam kiedy ostatni raz gotowałam potrawę z małżami, a że tym razem nie chciało mi się szukać przepisu w którym mogłabym je wykorzystać, poszłam na żywioł opierając się na własnym smaku. Uznałam, że im prościej, ale aromatyczniej tym lepiej i się nie pomyliłam. Duża dawka czosnku i delikatne tło z pomidorów idealnie pasowały do tych owoców morza.
Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka małży w sosie prowansalskim (110 g)
2 średnie pomidory
3 ząbki czosnku
średnia cebula
kilka gałązek oregano
100 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
szczypta soli
listki oregano do przybrania
Przygotowanie:
Makaron ugotować aldente. Po ugotowaniu odcedzić, oblać zimną wodą i wymieszać z łyżką oliwy żeby się nie posklejał.
Pozostałą oliwę rozgrzać w rondelku. Wrzucić posiekany czosnek i pokrojoną w płatki cebulę. Smażyć do zarumienienia.
Do rondla dodać posiekany miąższ z pomidorów (sok z pestkami). Smażyć 1 minutę wraz z czosnkiem i cebulą. Dorzucić resztę z pomidorów pokrojonych w duże kawałki. Smażyć kolejną minutę.
Wrzucić małże. Zamieszać. Smażyć pół minuty, a następnie dodać makaron i gałązki oregano. Przyprawić solą i smażyć minutę, dwie do doprowadzenia całej potrawy do wyższej temperatury.
Podawać gorące i przybrane listkami oregano.
Potrawa wyszła bardzo aromatyczna i smaczna. Pomimo niewielkiej ilości małży wyraźnie czuć je w makaronie nawet przy tak dużej ilości czosnku. Żałuję tylko, że nie miałam świeżych owoców morza, z pewnością smakowały by jeszcze lepiej. Potrawa była tak smaczna, że nawet moja mama się skusiła, choć za małżami nie przepada. Polecam, szczególnie gdy nie mamy czasu na długie siedzenie w kuchni.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_54_spaghettini-z-malzami-i-pomidorami.html