Wykonanie
Krzyżową reakcją alergiczną nazywamy sytuację gdy u osoby uczulonej dochodzi do wystąpienia objawów alergicznych w odpowiedzi na kontakt z minimum dwoma pozornie różnymi alergenami.Dzieje się tak gdy przeciwciało skierowane przeciwko jednemu alergenowi, przyłącza się do podobnego alergenu pochodzącego z zupełnie innego źródła. Oznacza to, że przeciwciała IgE wytworzone w organizmie są w stanie reagować swoiście nawet z takimi alergenami, z którymi układ odpornościowy nie miał kontaktu i które nie wzbudziły produkcji tych przeciwciał.Niestety, alergia na jeden składnik jest czynnikiem rozwoju alergii na inne pokarmy, zwłaszcza blisko ze sobą spokrewnione (jak rośliny należące do tej samej rodziny – np.
pietruszka,
marchew i
seler, lub zawierające podobne składniki – np.
banan i
awokado). Jeśli uda nam się zdiagnozować alergię wziewną (na pyłki, roztocza czy sierść), kontaktową (np. na lateks) czy alergię pokarmową, można w przybliżeniu ocenić, jakie będzie ryzyko wystąpienia alergii na inne produkty. W tropieniu potencjalnie uczulających produktów nieocenioną pomocą są tabele alergii krzyżowych. Pozwalają ocenić ryzyko wystąpienia uczulenia i dzięki temu unikać produktów, które mają największe szanse okazać się szkodliwe. Trzeba zaznaczyć, że biochemiczne pokrewieństwo tych substancji może spowodować sytuację, kiedy nawet pierwszy kontakt z odpowiednim alergenem krzyżowym może wyzwolić u alergika silną reakcję. Przykładowo u osoby uczulonej na roztocza kurzu domowego może wystąpić reakcja już po pierwszym spożyciu
krewetek.Tabela alergenów wywołujących reakcje krzyżoweW poniższej tabeli przedstawiono „pokrewieństwo alergenowe” niektórych produktów.Jeśli stwierdzonoprawdopodobne jest wystąpienie alergii również na:(duże prawdopodobieństwo, mniejsze prawdopodobieństwo,gdy dostępne są
wyniki badań prawdopodobieństwo podane w %)pyłek brzozypyłki: dębu, grabu, buku, olchy, jesionu, leszczyny, kasztanowca
seler,
marchew surowa,
pomidor surowy,
papryka,
kiwi,
jabłka,
gruszki,
śliwki,
morele,
brzoskwinie,
wiśnie,
czereśnie,
pomarańcze ,
mango, liczi,
mak,
pieprz,
anyżpyłek leszczynypyłki: brzozy, olszy, dębu, grabu, buku,
orzech laskowy,
kasztany jadalne, inne
orzechypyłki trawpyłki: brzozy, jesionu, wierzby, rzepaku, bylicy,
słonecznikamarchew,
seler,
kiwi,
melon,
arbuz,
jabłka,
orzechy,
pomidor surowy,
ziemniaki surowe,
cebula,
pomarańcze,
orzechy ziemne, żyto, pszenica, jęczmień, owies,
ryż,
burakipyłek bylicypyłki: ambrozji, rumianku, złocienia,
słonecznika, brzozy, traw
seler,
marchew,
anyż,
kolendra,
kminek,
koper,
owoce pestkowe,
kiwi,
mango,
groch,
pomidor,
paprykaroztocze kurzu domowegoskorupiaki (
krewetki,
kraby,
homary)
mięczaki (
ostrygi,
ślimaki;)
grzyby Alternaria alternata
grzyby Cladosporium herbarum, Candida albicans, Aspergillus fumigatus, Penicillium citrinum, Fusarium solan, lateks;
mięso wieprzowemięso wołowe 77%,
mleko krowie 58%, sierść zwierząt
mleko krowiemleko kozie 92%,
mleko owcze,
wołowina i
cielęcina 10%,
mleko kobyle 4%
rybęinne
ryby 50%
krewetkiinne skorupiaki 38% (
homar, langusta,
krab itp.)
mięczakiinne
mięczaki 49% (
małże,
ostrygi,
ślimaki itp.)
jaja kurzemięso kurczaka 22-32%,
jaja gęsie, kacze, pierze, może wystąpić reakcja na szczepionki przeciwwirusowe produkowane na zarodkach kurzych;
orzechy ziemnesoja,
fasola,
grochorzechyinne
orzechy,
kiwi, pszenica, żyto,
mak,
sezampszenicażyto, owies, jęczmień,
sezam,
mak,
orzechy,
ryż,
kukurydzęryżpyłki traw, pszenica, jęczmień, żyto
jabłka,
gruszkipyłki: brzozy, traw, bylicy
morele,
brzoskwinie,
śliwki,
wiśnie,
czereśnie,
ziemniak surowy,
seler,
pomidor surowybrzoskwinie,
morele,
nektarynki,
śliwki,
wiśnie,
czereśniepyłki: brzozy, traw, bylicy
jabłka,
gruszki,
orzechy ziemne,
orzechy, lateks
bananypyłki brzozy,
kiwi,
melon,
awokado, lateks, kantalupa
groch,
sojaorzechy ziemne, bylica
paprykapyłki: brzozy, bylicy
seler,
pomidor surowy,
ziemniak surowy
ogórekseler,
dynia,
cukinia,
kabaczek,
melon,
marchew surowaziemniakpyłek brzozy,
jabłka,
gruszki,
pomidory,
papryka,
bakłażany, lateks
pomidorpyłki: brzozy, traw,
orzech ziemny,
ziemniak surowy,
jabłka,
gruszki, lateks
selerpyłki: brzozy, traw, bylicy, ambrozji
marchew świeża,
ogórek,
melon,
owoce pestkowe,
mango,
papryka,
kminek,
kolendra,
pasternak,
koper,
pietruszka,
pieprzkoperpyłki bylicy,
seler,
kolendra,
kminekcebulapyłki traw,
czosnek,
por,
szczypiorek,
szalotkaliść laurowycynamon,
awokadogorczycachrzan,
brokuły,
brukselka,
kalafior,
kapusta,
kalarepa,
rzodkiewkilateks(guma naturalna, np. rękawiczki)pyłki: brzozy, traw, bylicy, ambrozji
kiwi,
banan,
awokado,
melon,
mango,
papaja,
figi,
ananas,
grejpfrut,
owoce pestkowe,
kasztany jadalne,
orzechy,
migdały,
seler,
ziemniak surowy,
pomidor, grykaantybiotyki z grupy penicylin (np. ampicylina, amoksycylina)antybiotyki z grupy cefalosporyn (np. cefuroksym, cefaklor, cefadroksyl, cefaleksyna)sulfonamidy(np. kotrimoksazol – Bactrim/Biseptol)tiazydowe
leki moczopędne (np. hydrochlorotiazyd) furosemid,
leki przeciwcukrzycowe – pochodne sulfonylomocznika (np. gliklazyd, glipizyd)kwas acetylosalicylowy(np. Aspiryna)niesteroidowe
leki przeciwzapalne (NLPZ – np. ibuprofen, ketoprofen, diklofenak), konserwanty (benzoesan) i sztuczne
barwniki spożywczeJak widać w powyższej tabeli, reakcje krzyżowe mogą występować nie tylko w obrębie produktów spożywczych. Ocenia się, że nawet 70% osób z alergią wziewną ma również objawy krzyżowych alergii pokarmowych. Jeśli alergia dotyczy pyłków roślin, objawy nietolerancji krzyżowych alergenów pokarmowych nasilają się w sezonie pylenia, gdy stężenie odpowiednich przeciwciał w organizmie wzrasta.Jeśli masz alergię na pyłki brzozy, w czasie wiosennego pylenia będziesz prawdopodobnie obserwować u siebie silne objawy uczulenia po zjedzeniu np.
orzechów czy
jabłka, natomiast w okresie jesienno-zimowym reakcje na te produkty mogą być słabsze lub zupełnie nieodczuwalne.Trzeba pamiętać, że tabele te wskazują jedynie na mniejsze lub większe prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji krzyżowej i nie dają całkowitej pewności, że alergia krzyżowa wystąpi. Warto jednak brać te informacje pod uwagę, gdyż jest to cenna wskazówka jakie produkty sprawdzić w testach i zwrócić uwagę na reakcje po ich spożyciu.Nie wiadomo czy dziedziczymy tylko skłonność do wystąpienia uczuleń w ogóle, czy możliwe jest przekazanie w genach nadwrażliwości na konkretny alergen. Warto jednak podjąć się roli detektywa i na podstawie wywiadu w rodzinie stworzyć listę podejrzanych produktów. Np. wiedząc, że tata ma uczulenie na
brzoskwinie, a mama na
orzechy, moglibyśmy podejrzewać, że produkty te mogą uczulać również dziecko. Według ocen badaczy prawdopodobieństwo wystąpienia w rodzinie alergii na dany produkt waha się od kilku do kilkunastu procent, nieco większego można spodziewać się w przypadku gdy alergia została zdiagnozowana u starszego rodzeństwa.Piśmiennictwo:Sicherer S.H., Sampson H.A.: Food allergy. J. Allergy
Clin. Immunol., 2010; 125 (suppl. 2): S116–125Sicherer S.H.: Clinical implications of cross-reactive food allergens. J. Allergy
Clin. Immunol., 2001; 108 (6): 881–890Sampson H.A., Ho D.G.: Relationship between food-specific IgE concentrations and the risk of positive food challenges in children and adolescents. J. Allergy
Clin. Immunol., 1997; 100 (4): 444–451Boyce J.A., Assa’ad A., Burks A.W. et al.: Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: report of the NIAID-sponsored expert panel. J. Allergy
Clin. Immunol., 2010; 126 (suppl. 6): S1–58Tabela alergenów krzyżowych: www.nexter.pl/pliki/ alergeny _reagujace_krzyzowo.pdf