Kolendra

nazwa

Łodyga kolendry ma do 70 cm wysokości, jest naga, żebrowana, rozgałęziona i wzniesiona ku górze. Dolne liście są pojedyncze, długoogonkowe o szerokich działkach. Natomiast górne są podobne do kopru o działkach równowąskich. Kwiaty rośliny są białe lub jasnoróżowe, wyrastają na końcach rozgałęzień. Kolendra jest miododajna, a jej kwiaty 5-krotne z 1 słupkiem i 5 pręcikami. Kwitnie od czerwca do lipca. Owoce rośliny to kuliste rozłupki o średnicy 3-7mm, złożone z dwu niełupek o wężykowatych żeberkach. Młode owoce są zielone, następnie różowe, a dojrzałe - barwy żółtawej. Korzeń kolendry jest cienki, palowy i słabo rozrośnięty.

Historia

Kolendra należy do roślin z rodziny selerowatych. Liczą się dwa gatunki, które najprawdopodobniej pochodzą z zachodnich części obszaru śródziemnomorskiego. Typowym gatunkiem jest kolendra siewna. Uprawiana ona jest również w krajach o klimacie umiarkowanym np. w Polsce

Pochodzenie

Największymi producentami kolendry na początku XXI wieku są Iran, Indie, kraje Bliskiego Wschodu i byłego ZSRR oraz USA. Kolendra uprawiana jest w Europie w takich krajach jak Niemcy, Holandia, Anglia, Polska.

Zastosowanie

Jako zioło i przyprawa pobudza apetyt, przyspiesza i reguluje trawienie, a także wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy. Jako przyprawa używana jest bardzo często, szczególnie w kuchni indyjskiej, islamskiej i latynoamerykańskiej. Wszystkie części rośliny mają zastosowanie w kuchni. Aromat liści zbliżony jest do anyżku, a nasiona są słodkie i charakteryzują się zapachem podobnym do skórki pomarańczowej. Najczęstsze zastosowanie kolendry to nasiona, chętnie zmielone, które świetnie doprawiają potrawy z mięs, zup, sałatek, kiełbas, pasztetów. Można ją używać do marynowania kiszonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków, grzybów oraz śledzi. Ma zastosowanie w trakcie przyrządzania deserów: ciast, kremów, lodów, jest jednym ze składników Curry.

Właściwości

Głównym składnikiem kolendry jest olejek lotny. Nasionka również zawierają dużo oleju tłustego oraz związki białkowe, związki żywiczne, garbniki, flawony a także sole mineralne (zwłaszcza fosforan wapnia). Owoce rośliny hamują wzdęcia, przeciwdziałają nadmiernej fermentacji czyli za dużemu wzrostowi flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym oraz regulują trawienie.

Wartości odżywcze

Porcja: 0,6g Kalorie: 1,7 kcl

Błonnik pokarmowy0,062   g

z cukrów1,1 kcal

z białek0,32 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość7,2E-08 g

Objętość4,9 g/m3

Food folate1,6E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,013   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,002   μg

Tłuszcz0,029   g

Tłuszcze nasycone0,00069   μg

Węglowodany0,313   g

Total Folate1,6E-06   μg

Cukier0,044   g

Białko0,132   g

A1,8E-06   μg

B17,5E-06   mg

C0,0034   mg

B63,7E-06   mg

E6,2E-06   mg

B36,4E-05   mg

B120   μg

B29E-06   mg

B90   μg

K8,2E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna1,1E-06   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna1,5E-05   μg

A(IU)35   IU

Bete-karoten2E-05 μg

Alfa-karoten1,9E-07 μg

Omega-30 mg

Omega-60,002 mg

Fosfor0,0029   mg

Magnez0,0042   mg

Potas0,027   mg

Sód0,0013   μg

Wapń0,0075   mg

Żelazo0,000255   mg

Cynk2,8E-05   mg

Mangan3,8E-05   μg

Miedź1,1E-05   μg

Selen1,8E-07   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %