ßßß
Składniki (6 słoików 600 ml):ok. 2½ kg wypestkowanych jędrnych śliwek (węgierek)1½ litra wody½-⅔ szklanki octu (spirytusowego 10% lub jabłkowego 12%)3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego) lub mioduprzyprawy: 1 laska cynamonu, 10 ziaren zielonego pieprzu, 4 ziela angielskie, 4 goździki, 2 liście laurowe, ½ łyżeczki ziaren kolendry, 3 łyżeczki białej gorczycyDo garnka wlej wodę, ocet, wsyp przyprawy (za wyjątkiem gorczycy) i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kwadrans. Odstaw pod przykryciem do ostygnięcia, aby napar przejął smak i aromat od przypraw, następnie przecedź.Do słoików wsyp po pół łyżeczki gorczycy i dość ciasno poukładaj w nich śliwki, następnie zalej je ponownie zagotowaną zalewą. Jeśli lubisz, oprócz gorczycy możesz dodać jeszcze po goździku do każdego słoika. Po rozlaniu zalewy potrząśnij słoikami, żeby uwolnić pęcherzyki powietrza. W razie potrzeby uzupełnij płyn.Słoki zakręć dokładnie i pasteryzuj przez ok. 20-30 minut (zrobiłam to na „sucho” w piekarniku – wstawiłam do niego słoiki, ustawiłam go na 120ºC i po osiągnięciu tej temperatury trzymałam słoiki przez 20 minut, potem wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim zawartość do ostygnięcia).

Related PostsKeczup pomidorowo-śliwkowyMarynowane grzyby leśneChutney (czatni) z czerwonej porzeczkiGrusztarda – musztarda z gruszekKorzenna przyprawa do piernika