beta

Musztarda

Musztarda

Musztarda

Rodzaj przyprawy sporządzonej z ziaren gorczycy, rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych.  Do mustardy produkcji używa się odmian gorczycy białej, czarnej i sarepskiej. Jednak do większości musztard stosuje się gorczycę białą, która ma zastosowanie również w majonezie, dressingach czy do kwaszenia ogórków. Gorczycę czarną stosuje się do musztard ostrych.Zmielone ziarna miesza się z octem, dodaje cukru i soli, a w celu uzyskania musztardy smakowej, również innych przypraw i substancji barwiących.

Pochodzenie

Musztardę wymyślili starożytni. W V-VI w p.n.e. filozof i matematyk Pitagoras zauważył, że produkt ten wyostrza umysł. W tym okresie również musztarda zyskała popularność, gdy Grecy  stwierdzili jej działanie pobudzające popęd seksualny. Dodawano ja do różnych mikstur i traktowano jak afrodyzjak.  Popularną miksturą był gęsty sos z gorczycy i nasion cassio nudicaule. Podawano go podczas uczt mężczyznom.Rzymianie również odkryli działanie musztardy. Już od 42 roku n.e. sporządzali musztardową pastę. Za prekursora musztardy uważa się Pliniusz Starego, który połączył utarte ziarna gorczycy z octem. Następnie w wieku IV n.e. niejaki Paladius połączył ziarna gorczycy z miodem, oliwą z oliwek i octem.Lecznicze właściwości przyprawy docenili ludzie średniowiecza. W XIII w.n.e. Musztarda dociera do Francji, a dokładniej do Dijon, gdzie spróbowano połączyć gorczycę z moszczem winnym.Wiek XVII to okres popularności musztardy w Anglii. Wspomina naet o niej William Szekspir w dramacie Henryk IV.Za królową musztard uważa się musztardę Dijon, która wzięła swą nazwę od miejsca, gdzie jest produkowana. To tutaj, przy sprzyjających warunkach przyrodniczych, uprawiało się winogrona służące do wytworzenia moszczu winnego. Stosowało się go właśnie w tej musztardzie. Była ona wręcz uwielbiana przez możnych księstwa Burgundii.

Zastosowanie

Wyróżniamy różne rodzaje musztard ze względu na stopień zmielenia ziaren gorczycy, proporcję przypraw, dodatki smakowe czy barwniki. Na rynku dostępne są musztardy: dijon, sarepska, kremska, stołowa, staropolska, delikatesowa, jerozolimska, indiańska, francuska, rosyjska, bawarska, angielska, węgierska, chrzanowa, miodowa.Musztardę stosuje się do przyprawiania wielu potraw. Poprawia ona walory smakowe mięs i wędlin. Można użyć jej do peklowania mięsa, ponieważ nadaje mu kruchość i specyficzny smak.  Świetnie wiąże składniki sosu: winegret, majonezowego, na bazie jogurtu czy twarogu. Nadaje się do sałatek, kanapek i wielu innych produktów. Musztarda to także doskonaly dodatek do tłustych ryb oraz dań z grilla.Musztardy różnią się również zastosowaniem i smakiem w różnych rejonach świata:Musztardy chińskie – są najostrzejsze w smaku. Jada się je np. do jajek.Musztardy angielskie – zawierają mąkę i kurkumę. Świetne do kiełbasek, pieczonego mięsa i zapiekanek.Musztardy amerykańskie – są łagodne w smaku i o jasnej barwie. Stosuje się je do hot dogów.Musztardy niemieckie – słodko – kwaśne w smaku. Do zimnych mięs i kiełbas.

Właściwości

Musztardę ceniono od dawna za właściwości lecznicze. Jej zasadniczy składnik, czyli gorczyca, działa łagodząco na bóle reumatyczne, spala tłuszcz oraz ma działanie antybakteryjne. Reguluje również ciśnienie krwi i stymuluje cały układ krążenia. Oleje i gorzkie substancje zawarte w musztardzie zwiększają ilość kwasów żołądkowych, pobudzają wydzielanie trzustki i żołądka oraz posiadają właściwości żółciopędne i wzmagają apetyt. Synapina zawarta w produkcie ma właściwości antyoksydacyjne. Jest niskokaloryczna i posiada wiele minerałów: wapń, magnez oraz witaminę B. Ważnym minerałem jest również siarka o działaniu antybakteryjnym i odtruwającym. Wspiera układ immunologiczny. Musztarda jest zdrowa z powodu jeszcze jednego składnika – kurkuminy. Ma ona silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wykazano także jej działanie przeciwnowotworowe. Dzięki musztardzie zwiększa się masa mięśniowa i poprawia wydolność organizmu. Włókna mięśniowe wzmacniają się i rozwijają.

Ciekawostka

W USA w miasteczku Mount Horeb, w stanie Wisconsin powstało Muzeum Musztardy. Mieści ono zbiór ponad 4.400 eksponatów różnych musztard, w rozmaitych opakowaniach z całego świata. W 1991 roku muzeum ogłosiło również Narodowy Dzień Musztardy obchodzony w pierwszą sobotę sierpnia.

Składniki odżywcze

         
Wartość dla jednej porcji(5g)
 
Kalorie: 3.4kcal
 
Ogólne: 0
  Błonnik pokarmowy: 0.16g
  Gęstość: 0g
  Objętość: 4.9g/m3
  Tłuszcze jednonienasycone: 0.13μg
  Tłuszcze wielonienasycone: 0.05μg
  Tłuszcz: 0.2g
  Tłuszcze nasycone: 0.01μg
  Tłuszcze trans: 0g
  trans monoenoic fat: 0g
  trans polyenoic fat: 0g
Węglowodany: 0.27g
  Sacharoza: 0.01g
  Skrobia: 0.03g
  Glukoza: 0.02g
  Maltoza: 0g
  Fruktoza: 0.01g
  Galaktoza: 0g
  Cukier: 0.04g
Białko: 0.22g
Witaminy: 0μg
  A: 0μg
  C: 0mg
  B6: 0mg
  E: 0mg
  B12: 0μg
  K: 0μg
  Retinol: 0μg
Kwasy tłuszczowe: 0μg
  Omega-3: 0.02mg
  Omega-6: 0.02mg
Makroelementy: 0μg
  Fosfor: 0.01mg
  Magnez: 0mg
  Potas: 0.01mg
  Sód: 0.06μg
  Wapń: 0mg
  Żelazo: 0mg
Mikroelementy: 0μg
  Cynk: 0mg
  Fluor: 0μg
  Mangan: 0μg
  Miedź: 0μg
  Selen: 0μg
Sterole: 0μg
  Cholesterol: 0μg
Alkohol: 0g
  %: 0%
  Objętość(ml): 0ml
  Masa(g): 0g
  Procent masy: 0%