ßßß
Składniki (ok. 1 , 5 litra):2 kg podłużnych, mięsistych pomidorów (np. odmiany Lima)1 kg wypestkowanych śliwek (np. węgierek)150 g cebuli (2 średnie)2 łyżki oliwy lub oleju150 g selera (½ dorodnego korzenia lub 1 mały)2-3 łyżki octu jabłkowego 12%1 łyżka miodu (opcjonalnie)przyprawy: 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki ziarnistego zielonego pieprzu, 2 łyżeczki ziaren kolendry, 1 łyżeczka białej gorczycy, 5 goździków, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, ¼ łyżeczki mielonej chili (opcjonalnie)Pomidory umyj, natnij skórkę z obu stron na krzyż i sparz wrzątkiem. Oskóruj, wytnij zdrewniałe zielone części po szypułkach. Wrzuć do dość głębokiego garnka z szerokim dnem, dodaj sól i podgrzewaj na wolnym ogniu, rozduszając pomidory.Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na w łyżkach oliwy, dodaj pokrojony w kostkę seler i podsmażaj razem przez około 2-3 minuty, często mieszając.W międzyczasie na suchej patelni ostrożnie, żeby nie przypalić, podpraż wszystkie przyprawy (za wyjątkiem mielonej chili). Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, przesyp je do moździerza i utłucz.Do garnka z pomidorami dodaj śliwki, cebulę i seler oraz ocet i przyprawy, gotuj bez pokrywki na niewielkim ogniu przez półtorej – dwie godziny i często mieszaj.Po tym czasie pomidorową pulpę przetrzyj przez drobne metalowe sito, aby pozbyć się pestek i „odłamków” przypraw, przełóż z powrotem do garnka (o szerokim dnie i najlepiej wysokiego) i gotuj na małym ogniu tak długo, aż uzyskasz zadowalającą Cię konsystencję keczupu.Spróbuj keczupu i dopraw go do smaku octem jabłkowym (jeśli nie masz 12% to możesz użyć spirytusowego 10%), miodem i mieloną chili, jeśli jest taka potrzeba.Keczup przelej do wyparzonych słoiczków/buteleczek i pasteryzuj przez 20 minut (zrobiłam to na „sucho” w piekarniku – wstawiłam do niego słoiki, ustawiłam go na 120ºC i po osiągnięciu tej temperatury trzymałam słoiki przez 20 minut, potem wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim zawartość do ostygnięcia).
Related PostsMarynowane śliwki (w lekkiej zalewie octowej)Chutney (czatni) z czerwonej porzeczkiMarynowane grzyby leśneGrusztarda – musztarda z gruszekWołowe curry z buraczkami