ßßß
Pierwsza wersja, to wersja ze śliwkami, całkiem ciekawa, dość słodka, ale ja takie właśnie lubię.Przygotowywanie ketchupu jest nieco pracochłonne i czasochłonne, ale warto!Zapraszam!Składniki:1 kg pomidorów (dojrzałe, odmiana Lima)1 kg śliwek (dojrzałe, słodkie)8 ząbków czosnku1 pęczek tymianku2 gałązki rozmarynu10 liści szałwii2 łyżki oliwy z oliwek2 liście laurowe30 ml octu jabłkowego120 g cukru brązowego2 łyżeczki pieprzu w ziarnach, ziela angielskiego, kolendry w ziarnach i gorczycy2 laski cynamonu3 goździkisólWykonanie:Czosnek oraz zioła rozdrabniamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i delikatnie podsmażamy.Z pomidorów usuwamy szypułki oraz jej nasady, kroimy w kostkę, śliwki odpestkowujemy i również kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidory i śliwki wrzucamy do garnka z ziołami, dodajemy ocet, cukier i wszystkie pozostałe przyprawy. Delikatnie solimy.Masę gotujemy w odkrytym garnku, na małym ogniu, aż i pomidory i śliwki się rozpadną (może to potrawać do godziny). Co jakiś czas mieszamy. Następnie masę przecieramy przez sito i ponownie wlewamy do garnka i odparowujemy do zadowalającej nas gęstości.Ja lubię gęsty ketchup, więc odparowywałam dość długo.
Na koniec próbujemy i doprawiamy, jeśli uważamy, że czegoś brakuje.Gotowy, gorący ketchup wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.Smacznego!