ßßß
Rzodkiewka jest rośliną, która charakteryzuje się jadalnym, lekko zgrubiałym korzeniem. Zwykle warzywo jest dość ostre w smaku, ale zdarzają się również łagodniejsze odmiany. Można spotkać rzodkiewkę czerwoną, czerwono-białą, czarną oraz białą.
Rzodkiewka swoje pochodzenie ma w Chinach, stąd też zaczęła się rozpowszechniać w inne zakątki świata. Pierwszym narodem, którego zachwycił smak warzywa byli Egipcjanie. Epoka Średniowiecza była bardzo korzystna dla rzodkiewki, ponieważ wtedy uważano, że jest odpowiedzialna za bystrość umysłu, a także lepsze trawienie.
Rzodkiewka uprawiana jest na terenie całej Europy, na wybrzeżach Morza Śródziemnego oraz w krajach Południowo-Wschodniej Azji. Rzodkiewkę uprawia się przede wszystkim w szklarniach, ogrodach oraz inspektach.
Rzodkiewka jest bardzo dobra do jedzenia na surowo w całości jako przekąska lub jako dodatek kanapek. Ponadto warzywo pełni ciekawą rolę dekoracyjną. Powycinanymi z rzodkiewki różyczkami można przystroić sałatki, surówki oraz inne dania mięsne, a także przystawki. Rzodkiewkę można również zetrzeć i dodać do surówki przygotowanej z nowalijek. Pewne osoby lubią jeść rzodkiewkę z zasmażką masła oraz bułki tartej.
Wybierając rzodkiewkę trzeba zwrócić uwagę na korzenie czy są twarde i jędrne a listki nie są zwiędłe. Rzodkiewka nie może być pomarszczona oraz posiadać żadnych plamek. Rzodkiewkę można przechowywać przez kilka dni w lodówce, później traci świeżość.
Rzodkiewka jest źródłem witamin z grupy B, czyli B1, B2, B3, B5, B6 oraz witaminy C. Ponadto w tym warzywie można znaleźć cenne składniki mineralne takie jak: potas, sód, karoten, fluor, chlor, żelazo, miedź, cynk, wapń, a także mangan. Osoby posiadające problemy z niedokrwistością powinny spożywać rzodkiewkę. Ponadto warzywa te są bardzo niskokaloryczne ponieważ 100 gram rzodkiewki dostarcza tylko 14 kcal. Dlatego warto o rzodkiewkę wzbogacić dietę odchudzającą. Witamina C poprawia odporność organizmu, może łagodzić stan osłabienia i choroby związane z przeziębieniem. Zatem opłaca się jeść rzodkiewkę, szczególnie zamiast niezdrowych przekąsek typu chipsy, czy paluszki. Nie dość, że przekąska w formie rzodkiewki jest zdrowa to jeszcze nie tuczy.
Porcja: 85g Kalorie: 14 kcl
Błonnik pokarmowy1,4 g
z cukrów11 kcal
z białek1,6 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość4,165E-05 g
Objętość173 g/m3
Food folate2,1E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,014 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,041 μg
Tłuszcz0,085 g
Tłuszcze nasycone0,027 μg
Węglowodany2,9 g
Total Folate2,1E-05 μg
Sacharoza0,085 g
Skrobia0 g
Glukoza0,893 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,603 g
Galaktoza0 g
Cukier1,6 g
Białko0,578 g
Tryptofan0,0077 g
Treonina0,02 g
Izoleucyna0,017 g
Leucine0,026 g
Lysine0,028 g
Metionina0,0085 g
Cystyna0,0085 g
Fenyloalanina0,031 g
Tyrosine0,0077 g
Walina0,03 g
Arginina0,032 g
Histydyna0,011 g
Alanina0,022 g
Kwas asparaginowy0,054 g
Kwas glutaminowy0,133 g
Glicyna0,022 g
Prolina0,019 g
Seryna0,023 g
A0 μg
B11E-05 mg
C0,013 mg
B66E-05 mg
E0 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000216 mg
B120 μg
B23,3E-05 mg
B50,00014 μg
B90 μg
K1,1E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna8,5E-06 μg
A(IU)6 IU
Bete-karoten3,4E-06 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,026 mg
Omega-60,014 mg
Fosfor0,017 mg
Magnez0,0085 mg
Potas0,198 mg
Sód0,033 μg
Wapń0,021 mg
Żelazo0,000289 mg
Cynk0,000238 mg
Fluor5,1E-06 μg
Mangan5,9E-05 μg
Miedź4,3E-05 μg
Selen5,1E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,006 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %