beta

Koperek

Koperek

Historia

Koperek swoją historię najwyraźniej zaczął w Starożytnym Egipcie i Rzymie. Szczególnie w ówczesnym Egipcie prowadzono zapiski na papirusach w kwestii dobroczynnych właściwości przyprawy. Natomiast Rzymianie stosowali koper w przypadku bólu głowy. Przyprawa szybko rozprzestrzeniła się z ojczystych terenów Basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Zachodniej na pozostałe zakątki Ziemi.

Pochodzenie

Koperek uprawiany jest praktycznie w dowolnych warunkach klimatycznych. Największymi producentami kopru są niewątpliwie: Anglia, Belgia, Rumunia, Indie, a nawet Stany Zjednoczone.

Zastosowanie

W kuchni zastosowanie mają dwie odmiany kopru, mianowicie koper zwykły (Anethum graveolens) oraz koper włoski (Foeniculum vulgare), który nazywany potocznie jest fenkułem. Koper charakteryzuje się świeżym oraz aromatycznym smakiem. W kuchni stosuje się zarówno liście świeże jak i suszone, a także pędy wraz z baldachami. Świeży koperek, czyli  drobno posiekane liście, najczęściej dodaje się do ziemniaków, surówek, sałatek, oraza także zup. Ponadto idealnie sprawdza się w przypadku doprawiania potraw rybnych i jajecznych. Świeży koperek jest doskonałą bazą do sosu koperkowego, dodawanego szczególnie do mięs, drobiu, ryb, a nawet ślimaków. Pędy z baldachami dodaje się do kwaszenia ogórków. Koperkiem można polepszyć smak masła ziołowego, serków topionych czy sosów do sałatek. Koperku nie powinno się gotować, ponieważ traci on swój aromat, w przeciwieństwie do kopru włoskiego, który charakteryzuje się jeszcze silniejszym zapachem. Ten również nadaje się do przyprawiania takich dań jak w przypadku zwykłego koperku. Ponadto zmielone nasiona kopru włoskiego pasują idealnie do pikantnych potraw, a także wypieku pieczywa i herbatników oraz krakersów smakowych.

Właściwości

Koperek znany jest już w bardzo dawnej recepturze, jako metoda na uspokajanie małych dzieci. Kiedy niemowlakom dokuczają kolki, wtedy właśnie można podawać im herbatki z koperku. Koper jest bardzo często stosowanym składnikiem w medycynie naturalnej. Jego działania korzystnie wpływają na pracę nerek oraz układu pokarmowego, ponieważ przyprawa działa wiatropędnie. Ponadto wyciąg z koperku może załagodzić objawy męczącego kaszlu. Aby poprawić proces trawienia, wystarczy na około pół godziny przed posiłkiem, zjeść łyżeczkę sproszkowanych nasion. Napar z kopru przygotowuje się w bardzo prosty sposób: jedną łyżkę przyprawy miesza się z jedną szklanką przegotowanej wody. Następnie napar należy odcedzić i podać w filiżance. Taki napój można posłodzić.

Składniki odżywcze

         
Wartość dla jednej porcji(0.2g)
 
Kalorie: 8.6E-05kcal
 
Ogólne: 0
  Błonnik pokarmowy: 0g
  Gęstość: 0g
  Objętość: 5.3g/m3
  Tłuszcze jednonienasycone: 0μg
  Tłuszcze wielonienasycone: 0μg
  Tłuszcz: 0g
  Tłuszcze nasycone: 0μg
Węglowodany: 0.01g
Białko: 0.01g
Witaminy: 0μg
  A: 0μg
  C: 0mg
  B6: 0mg
  B12: 0μg
  Retinol: 0μg
Kwasy tłuszczowe: 0μg
  Omega-3: 0mg
  Omega-6: 0mg
Makroelementy: 0μg
  Fosfor: 0mg
  Magnez: 0mg
  Potas: 0mg
  Sód: 0μg
  Wapń: 0mg
  Żelazo: 0mg
Mikroelementy: 0μg
  Cynk: 0mg
  Mangan: 0μg
  Miedź: 0μg
Sterole: 0μg
  Cholesterol: 0μg