ßßß
Składniki (na 3 porcje :)):3 pstrągi2-3 łyżki klarowanego masła3 łyżki płatków migdałowych3 łyżki soku z cytrynysól i pieprzmąka pszenna (do obtoczenia ryb)Pstrągi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz z wewnątrz i zewnątrz pieprzem i solą, pokrop sokiem z cytryny. Odstaw na kwadrans w chłodne miejsce. Po tym czasie obtocz w mące, nadmiar otrząśnij i smaż na rozgrzanym maśle przez około 5 minut z każdej strony*.Po zdjęciu ryby z patelni wrzuć na nią migdały i smaż aż się zezłocą. Następnie polej rybę masłem z migdałami, udekoruj cząstkami cytryny i wcinaj 😉
*pierwszą stronę smażę pod szczelną pokrywką – ryba szybciej dochodzi. Kiedy smażę drugą stronę, zdejmuję pokrywkę, żeby nie „parować” skórki – powinna zachować chrupkość 😉Zainspirowałam się przepisem Macieja Kuronia z książki „Potrawy z ryb”Related PostsPstrąg z patelni w sosie koperkowymBiscotti di Prato (cantucci)Pstrąg pieczony z cytryną i masłem ziołowym (w papilotach)Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami